Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Představitelé Saska a Bavorska pomohou pendlerům s ubytováním

Regionální představitelé spolkových zemí Bavorsko a Sasko pomohou pendlerům najít si v Německu ubytování a případně budou řešit i situaci jejich rodin. Po společném jednání to nabídli hejtmanovi Karlovarského kraje Petru Kubisovi (ANO). Opatření vlády od 26. března zkomplikuje přeshraničním pracovníkům z Karlovarského kraje cestu za prací do Bavorska a Saska.

S hejtmanem jednaly regionální prezidentka Horních Frank Heidrun Piwernetzová a Regina Kraushaarová ze zemského ředitelství v Sasku. "Bavorsko i Sasko mají velký zájem na tom, aby pendleři dále pracovali v Německu, zejména ve zdravotnictví a v sociálních službách. Proto v co nejkratší době německá strana zformuluje nabídku ubytování a finanční kompenzaci i další možnosti, jak pendlerům a jejich rodinám pomoci," uvedl hejtman Petr Kubis.

Podle hejtmana se mohou pendleři obrátit také na příslušný německý pracovní úřad, kde jim vysvětlí, za jakých podmínek lze zůstat doma a pobírat část platu. "Náš kraj dostane z německé strany v nejbližších hodinách veškeré potřebné údaje a kontakty, o kterých budeme obratem informovat," dodal Kubis. Veškeré informace Karlovarský kraj postoupí Ústeckému a Libereckému kraji, odkud za prací do Německa směřují další pendleři.

Vláda kvůli epidemii nového typu koronaviru zpřísnila podmínky pro zajíždění za hranice za prací. Pokud chtějí pendleři od čtvrtka nadále pracovat v Německu nebo v Rakousku, mají si tam zajistit ubytování. Vláda to doporučuje na tři týdny. Po návratu budou tito pracovníci muset počítat se čtrnáctidenní karanténou.

Podle hejtmana je v Karlovarském kraji okolo 20.000 pendlerů. V kraji žilo podle posledních údajů Českého statistického úřadu na konci roku 294.664 lidí.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, Německo, koronavirus, hospodářství, zaměstnanost, Karlovarský kraj, Sasko, Bavorsko, ANO 2011, Petr Kubis, Heidrun Piwernetz, Regina Kraushaar, Český statistický úřad, Rakousko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Představitelé Saska a Bavorska pomohou pendlerům s ubytováním  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.