Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Téma číslo jedna karlovských komunálek je bydlení

Mezi nejčastější témata letošní volební kampaně v Karlovarském kraji patří bydlení, zdravotní péče či nabídka pracovních míst. Naopak téma války na Ukrajině se podle politiků v kampani před komunálními volbami téměř neobjevuje. Předvolební kampaň už v kraji vypukla naplno. Města jsou zaplněna volebními plakáty i hesly, politici vsázejí také na kontaktní kampaně. Volby do obecních zastupitelstev se uskuteční 23. a 24. září.

Z lokálních témat se v Karlových Varech i Sokolově opakovaně objevuje problematik nedostatku dostupného bydlení a obecně snaha udržet ve městech mladé a vzdělané lidi. Proto například v Karlových Varech strany a hnutí nabízejí ve svých volebních programech stavbu nových bytů, které by měly být dostupné mladým rodinám. Orientace na mladší generaci se projevuje i tím, že politici zdůrazňují podporu kultury.

V Sokolově se na billboardech, které jsou v letošních komunálních volbách využívány více než v minulosti, objevují nejčastěji dvě kandidující hnutí, za kterými stojí dva současní místostarostové. Volební slogany jsou ale spíše obecné, i když i zde je patrná snaha zaujmout mladší voliče. Kandidující strany v Sokolově se chtějí zaměřit také na hledání nových pracovních míst a zajištění zdravotní péče. Právě problém nedostatku praktických lékařů pro děti i dospělé a zubařů sužuje nejen Sokolovsko, ale i celý kraj. Města přicházejí s různými dotačními programy i dalšími benefity.

V Chebu, který jako jediný ze tří větších měst v Karlovarském kraji nepociťuje tak významný pokles počtu obyvatel a odchody mladých, se volební programy zabývají spíše tím, co ve městě zlepšit, co vybudovat, kam investovat. Ale jeden z největších současných problémů obyvatel města, tedy drahé teplo z plynových kotelen napůl městské společnosti Terea, programy většinou nezmiňují. Jen některé strany alespoň zmiňují přípravy na vybudování alternativních zdrojů tepla.

Některé strany se lokálními tématy nezabývají prakticky vůbec, volební billboardy SPD sdělují, že strana zastaví zdražování nebo že je proti válce. Hnutí ANO zdůrazňuje, že za jeho vlády na radnicích buď je líp, jako v v Karlových Varech, kde je v čele města primátorka za ANO, nebo bude líp.

Perličkou je, že hned dvě strany parafrázují v Karlovarském kraji známý výrok Andreje Babiše, že Karlovarský kraj je "úplně nejhorší, historicky ve všem". Na svých plakátech proto propagují Karlovy Vary nebo Karlovarsko v případě senátní kampaně jako "úplně nejlepší".

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Volby, Komunální, Karlovy Vary, bydlení, Karlovarský kraj, ruská invaze na Ukrajinu, Sokolov, ANO 2011, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téma číslo jedna karlovských komunálek je bydlení  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.