Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Nejčastějším tématem lídrů významných stran v Karlových Varech je dostupné bydlení

Opakujícím se tématem většiny lídrů významných stran a hnutí kandidujících letos v komunálních volbách v Karlových Varech je dostupné bydlení. Podle většiny stran je to jedním z předpokladů, jak ve městě udržet hlavně mladé lidi nebo přilákat nové. Lídři si ale uvědomují, že investice do města značně omezují současné problémy s cenami energií.

Jaké investiční projekty považujete za prioritu pro příští volební období?

ANO 2011 - Andrea Pfeffer Ferklová:
Mezi nejhlavnější investiční projekty, které bychom chtěli během následujících let dotáhnout, je výstavba družstevních bytů, oprava stadionu AC Start, příprava realizace výstavby Chebského mostu. Dluh máme vůči fotbalovému stadionu Slavie. Bezpodmínečně musíme realizovat výstavbu parkovacích stání zejména v obytných zónách a také pro návštěvníky našeho města. Rádi bychom připravili projekt na snížení energetické závislosti našich budov - školy, školky, ale také KV Arena, abychom nebyli tolik závislí na změnách cen energií.

Karlovaráci - Václav Skuhravý:
Investičních projektů máme připraveno mnoho, otázkou ovšem zůstává, co bude město schopno ze svého rozpočtu zrealizovat. Rádi bychom dále zvelebovali volnočasový areál Rolava, kde by mohl vyrůst bazénový komplex, určitě budeme chtít dokončit rekonstrukci Vřídelní kolonády a nutné je řešit otázku parkovacích kapacit pro naše občany ať už formou výstavby parkovacích domů nebo rozšířením parkovacích míst. Dále chceme provést kompletní rekonstrukci atletického stadionu v Tuhnicích. Vzhledem k současné situaci se budeme také zabývat investicemi směřujícími k energetickým úsporám.

Karlovarská občanská alternativa (KOA) - Michaela Tůmová:
Divadelní korzo, dokončení revitalizace Vřídla, Chebský most, Stará vodárna, sdílená investice do území dolního nádraží, revitalizace Alžbětiných lázní (s privátním partnerem), modernizace budov knihoven, oprava smuteční síně krematoria.

KSČM - Miroslav Soural:
Pro příští volební období považuji za prioritu začít výstavbu startovacích bytů pro mladé a i možnou družstevní výstavbu.

Piráti - Barbora Hradečná:
Hlavním problémem současných investic je nekoncepčnost a absence dlouhodobého plánování s delším časovým výhledem nežli je právě jedno funkční období. Momentálně není nastaven jasný plán, nejsou stanoveny priority dle důležitosti pro město. My vnímáme jako prioritní dopracovat otázku rekonstrukce chebského mostu, dopracovat studii rekonstrukce dopravního terminálu a jeho širšího okolí. Dále vypracování krajské studie ekonomického přínosu letiště v Karlových Varech v kontextu dostavby dálnice D6. Budování základní a doprovodné městské infrastruktury cestovního ruchu. Budování dalších nových atraktivit cestovního ruchu, například veřejné termální lázně.

SPD - Eva Chromcová:
Zejména rekonstrukce chebského mostu, který je v havarijním stavu. Revitalizace plochy u nádraží, včetně přístupu k autobusům, revitalizace sportovišť, úprava projektu obchvatu Karlových Varů tak, aby odpovídal současným potřebám a rozloze města KV. Více parčíků a zelených zákoutí.

Spolu (ODS + KDU-ČSL + TOP 09) - Jiří Vaněček:
Možná překvapivě neuvedu na prvním místě výstavbu nových družstevních bytů pro dostupné bydlení, kterou jsme podpořili a budeme se snažit o realizaci. Jako zcela zásadní však považuji dořešení investičních dluhů a zanedbání investic z minulosti do opravy a údržby mostů. Především Chebského mostu. Je samozřejmě nutné mít vizi a jasnou představu nových prioritních investic, možná je to i atraktivnější z hlediska prezentace, ale je třeba vyřešit i tuto nepopulární minulost, protože bez této infrastruktury by nastal kolaps. Ke strategickým investicím vedle bytové výstavby bych určitě zařadil ještě parkovací domy a odstavná parkoviště.

STAN - Albert Tošovský:
Údržba a rekonstrukce komunikací všeho druhu. Mostů, vozovek, chodníků a pěšin a neutěšených veřejných prostor. Energetická optimalizace a maximální soběstačnost městských budov a objektů, včetně školek, škol a dalších. Zahájení výstavby obecních bytů.


Kdybyste se dostali do zastupitelstva, v jakém stavu chcete mít město za příští čtyři roky?

ANO 2011 - Andrea Pfeffer Ferklová:
Za čtyři roky, které jsme vedli město Karlovy Vary, je za námi vidět obrovský kus práce. O věcech nemluvíme, neslibujeme, ale skutečně je řešíme. Opravili jsme celou řadu ulic, komunikací, na které za dlouhé roky nedošlo. Bohužel dluh vůči mostům, lávkám v našem městě je tak obrovský, že jej prostě musíme v následujících letech investičně snížit.

Město je zapotřebí stabilizovat i v oblasti podnikání, které u nás vychází zejména z cestovního ruchu. Musíme pomoci podnikatelské sféře ustát dobu, kdy tradiční lázeňství zmizelo, lidé jezdí pouze na kratší dobu. Lázeňské domy nejsou schopny udržet specifické obory, které jsou pro udržení lázeňství nejdůležitější. Pokud pomůžeme podnikatelům, pomůžeme lidem, kteří tu pracují, žijí. Čeká nás těžká doba v oblasti energií. Díky nám se podařilo stabilizovat a udržet cenu tepla pro všechny, kdo pro vytápění využívají Karlovarskou teplárnu. Musíme být městem, které si dokáže udržet obyvatele, podnikatele, mladé produktivní lidi a stará se dobře o své starší občany.

Karlovaráci - Václav Skuhravý:
Město bychom rádi viděli ve stavu co nejlepším, se spokojenými obyvateli, kteří mají dostatek kulturního i sportovního vyžití, jezdí po zrekonstruovaném Chebském mostě a nemají tendenci se stěhovat jinam. Každý rok bychom také chtěli opravit jedno školní hřiště, které by sloužilo i mimo vyučování pro veřejnost.

Karlovarská občanská alternativa (KOA) - Michaela Tůmová:
Transparentní a otevřené město s vyrovnaným rozpočtem, aktivně čerpající evropskou podporu, investující do rozvojových projektů města v souladu se zpracovanou StrategieKV°2040, s připraveným zásobníkem projektů do budoucna a se zastaveným úbytkem, ideálně růstem, počtu obyvatel.

KSČM - Miroslav Soural:
Lepší stav bytové výstavby a lepší stav parkovišť.

Piráti - Barbora Hradečná:
Naší vizí je město s jasnou a jednotnou image - sebevědomé lázeňské moderní město, které se nebojí dát prostor svým občanům a kde bude hlas mladých lidí slyšet. Využívání moderních technologií, důraz na lázeňství 21. století - co takhle termální lázně? A transparentnost.

K tomu je třeba koncepčního pojetí dlouhodobého a vyrovnaného rozpočtování. Transparentní hospodaření města i jeho příspěvkových organizací. Participativní rozpočet a prostor pro občany, a to nejen při plánování budoucí podoby a využití veřejného prostoru. Město připravené na klimatické změny - dostatek stromů, udržované zelené plochy, mlžítka, pítka, atd.

Podpora výstavby dostupného bydlení. Vznik inovativních hubů a založení platformy pro podporu rozvoje startupů, které vzniknou ve městě.

SPD - Eva Chromcová:
Rozhodně bez dluhů, s více lázeňskými hosty a bezpečné. Se zajištěnou zdravotní péčí pro děti a pohotovostí pro ošetření zubů 24 hodin denně.

Spolu (ODS + KDU-ČSL + TOP 09) - Jiří Vaněček:
Chtěl bych, aby na konci volebního období bylo město atraktivní pro všechny generace. Město s vyřešenými infrastrukturními dluhy a vyrovnaným rozpočtem. Aby se povedl ekonomický RESTART nejen lázeňství jako dominantního oboru, ale i ostatních firem a živnostníků. Roli města v tomto směru vnímám nikoliv jako řešitele, protože to není ani reálné, ale jako významného pomocníka a partnera.

STAN - Albert Tošovský:
Moderní, pulsující, reprezentativní a ideálně bez dluhů.


Jak chcete řešit malou zabydlenost lázeňského centra místními a obecně malý zájem místních o lázeňskou zónu?

ANO 2011 - Andrea Pfeffer Ferklová:
Lázeňské centrum je klenotem našeho města. Vřídlo, kolonády, léčivé prameny je naše zlato, o které se musíme starat. Ti, kteří zde chtějí bydlet, musí počítat s tím, že vždy budou existovat regulace. Není možné, abychom dopustili, že o to nejcennější, co města má a co mu přináší zisk, přijdeme. V lázeňském centrum se nachází většina hotelů a lázeňských domů. Ti, kteří tu žijí a podnikají, jsou si těchto omezujících podmínek vědomi a jistě souhlasí.

Karlovaráci - Václav Skuhravý:
Malou zabydlenost lázeňského centra města nemůže řešit radnice. Město v tomto území nedisponuje ani byty, ani pozemky. Myslím si, že lázeňské centrum stojí v popředí pozornosti, investuje se do něj, ale dostupné bydlení v něm zajistit nemůžeme.

Karlovarská občanská alternativa (KOA) - Michaela Tůmová:
Vzhledem k tomu, že město historicky svůj bytový fond (nejen) v centru téměř kompletně privatizovalo, jsou jeho možnosti velmi omezené. Faktory jsou a do budoucna budou: dostupná cena bytů, dostupné služby a obchody (možné pobídky města pro provozování služeb a obchodů se zbožím potřebným pro běžný život), dostupnost/ a organizace kulturních a společenských akcí a lepší dopravní dostupnost (elektrobusy, sdílená kola) .

KSČM - Miroslav Soural:
Na toto je velice jednoduchá odpověď. Zabydlenost je zde malá, protože jsou zde byty předražené a naši lidé s nejmenšími příjmy z celé ČR prostě na to nemají. Lázeňskou zónu používají pouze k procházkám.

Piráti - Barbora Hradečná:
Otázkou spíše je nutnost zabydlení lázeňské zóny rezidenty. Odpověď by byla spíše na nich. Nicméně k obojímu v nemalé míře přispěje zvyšovat zájem obyvatel města o lázeňství jako takové. Nejen o zónu, ale i o benefity, které přináší bydlení v lázeňském městě a benefity samotných lázní - prameny, procedury, kultura.

Oživení kolonád vhodnými kulturními akcemi. Vždyť karlovarské léto nemusí končit na náplavce před hotelem Thermal. Akce atraktivní pro místní obyvatele, aby měli důvod do lázeňské zóny přijít. Návaznost doprovodných služeb. Ale i posílení pozitivního vnímání například Vřídelní kolonády. U té nikdy nedošlo k naplnění původního záměru, tj. místo, které slouží nejen k relaxaci, ale nabízí možnost příjemně zde strávit čas (kulturní nabídka, relaxační zóny, vhodný doplňkový prodejní sortiment, dostupné kavárny, vertikální zahrady, zpřístupnění střešní terasy).

SPD - Eva Chromcová:
V současné době jsou ceny bytů v centru pro mladé lidi nedostupné a často v souvislosti s rostoucími cenami energií je i jejich udržitelnost nereálná. Mnoho nemovitostí je také ve vlastnictví cizích státních příslušníků. Volné byty v majetku města bych použila pro mladé lidi k bydlení.

Spolu (ODS + KDU-ČSL + TOP 09) - Jiří Vaněček:
Nezměníme minulost, kdy Karlovaráci, kteří zde bydleli, své byty prodali dobrovolně. To samo o sobě snížilo počet místních v lázeňské zóně a je to problém i ostatních měst, jejichž doménou je cestovní ruch. Jedna část řešení je postupné propojování administrativně – správní části města s lázeňskou částí. Toho lze dosáhnout například plochou před Thermalem a její zatraktivněním jak pro místní občany, tak pro turisty. S tímto už se pozvolna začalo a už dávno neplatí, že jediné využití této zóny je v době mezinárodního filmového festivalu. Pokud budou mít místní motivaci a naučí se pravidelně navštěvovat tuto "nárazníkovou zónu", tak se procházka do lázeňského centra už sama nabízí. V samotném lázeňském centru se pak musí konat akce primárně zaměřené na obyvatele Karlových Varů typu kolonádního bálu nebo tematických nedělních promenád, aby byl důvod přijít v určitý den na konkrétní akci.

STAN - Albert Tošovský:
Zejména s ohledem na minimální městský bytový fond nevidíme možnosti výrazně ovlivnit vyšší zabydlenost.


Jakou roli by mělo hrát město v rozšíření zatím velmi omezené nabídky dostupného bydlení zejména pro mladé lidi a rodiny?

ANO 2011 - Andrea Pfeffer Ferklová:
Už několik měsíců jsme intenzivně pracovali na přípravách projektu družstevního bydlení. Vzhledem k tomu, že půjde o velmi náročnou finanční akci, není možné, aby ji město realizovalo samo. Musíme oslovit podnikatelský sektor, se kterým budeme na tomto projektu spolupracovat. Jedině tak je možné projekt družstevních bytů realizovat. Město poskytne pozemky a bude jedním z družstevníků. V současné době máme již připraveno vše po právní stránce. Zpracováváme nyní podklady pro vyhlášení soutěže. Je to velmi složitý úkol, který se v rámci republiky ještě nerealizoval. Pokud tedy zůstaneme u vedení našeho města i nadále, budeme chtít tento projekt zrealizovat.

Karlovaráci - Václav Skuhravý:
Naším cílem, který už v tuto chvíli naplňujeme prvními kroky, je výstavba 350 družstevních bytů v Drahovicích pro naše občany. Podmínky k získání bytů nastavíme tak, aby byly atraktivní především pro mladé lidi bez možnosti získání bydlení na volném realitním trhu. Na nic nečekáme a už dnes vše připravujeme po právní stránce, aby se začalo stavět co nejdříve.

Karlovarská občanská alternativa (KOA) - Michaela Tůmová:
Ideálně se soukromým sektorem výstavbou prostupného bydlení s nízkým nájmem, který by v čase rostl do tržního, stejně tak výstavba družstevního bydlení. Možností jsou také pobídky pro získání/rekonstrukci bytů v intravilánu města.

KSČM - Miroslav Soural:
Město by se mělo zaměřit na výstavbu startovacích bytů a družstevní výstavbu.

Piráti - Barbora Hradečná:
Rozhodně začít stavět nové byty a rekonstruovat ty, které jsou ve vlastnictví města. Začít hospodařit s bytovým fondem odpovědně. Začít pracovat s koncepty družstevního bydlení, výstavba v módu spolupráce veřejné a soukromé sféry - Public-Private Partnership (PPP), využít peníze z ministerstva pro místní rozvoj.

SPD - Eva Chromcová:
Pokud chceme dostat do města mladé rodiny, potřebujeme zde nejen startovací byty pro mladé rodiny, ale i zázemí, aby zde zůstávaly. Dopravní infrastruktura, VŠ, dobře zaplacená perspektivní pracovní místa, kvalitní a dostupná zdravotní péče.

Spolu (ODS + KDU-ČSL + TOP 09) - Jiří Vaněček:
Město by rozhodně mělo hrát aktivní roli v rozšíření nabídky dostupného bydlení. Tím nemyslím, že by město mělo stavět městské byty, to by byl slib nereálný a mimo finanční možnosti. Přesto má město možnosti, jak tyto investice nastartovat, a to formou družstevního bydlení nebo developerských projektů. Cenovou úroveň město ovlivní více u družstevní formy výstavby a zde je již v procesu zpracování výstavba družstevního bydlení v Krokově ulici, v Drahovicích ve Východní ulici. Na začátku je i projekt rekonstrukce Drahomíry. Tyto projekty budeme rozhodně aktivně podporovat dál a usilovat o jejich realizaci.

STAN - Albert Tošovský:
Výstavbou a podporou výstavby nájemních bytů. Stanovením jasných pravidel, kdo v nich a za jakých podmínek může bydlet - s důrazem na sociální problémy všeho druhu (osamělá matka, případy týrání, přechod dětí z dětského domova do dospělosti, potřebné profese pro město, senioři).

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, volby, obce, Karlovarský kraj, bydlení, stavba, projekt, Karlovy Vary, Andrea Pfeffer Ferklová, ANO 2011, Václav Skuhravý, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Albert Tošovský, Eva Chromcová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejčastějším tématem lídrů významných stran v Karlových Varech je dostupné bydlení  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.