Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

V Karlových Varech bude o senátní křeslo usilovat 11 kandidátů

V senátním obvodu Karlovy Vary bude na podzim o křeslo senátora soupeřit 11 kandidátů. Magistrát dnes zaregistroval všechny podané kandidátky. Před šesti lety kandidovalo osm lidí. Senátorský mandát bude obhajovat Jan Horník (STAN).

Starosta Božího Daru Jan Horník je senátorem už od roku 2004 a letos bude kandidovat počtvrté, a to pod hlavičkou hnutí STAN. Před šesti lety uhájil senátorské křeslo ve druhém kole v souboji s žokejem Josefem Váňou (za ANO).

V klání o mandát v horní komoře se letos utkají mimo jiné dva politici spjatí s hnutím STAN - dosavadní senátor Jan Horník a hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek, který v krajských volbách kandidoval také za STAN. Celostátní vedení STAN ale u senátních voleb dalo přednost Horníkovi, proto bude Kulhánek kandidovat pod hlavičkou hnutí Karlovarská občanská alternativa, které spoluzakládal a za něž kandiduje do zastupitelstva Karlových Varů.

Kandidátkou hnutí ANO bude bývalá poslankyně a lékařka Věra Procházková. Procházková je předsedkyní místní organizace hnutí ANO v Karlových Varech a jako kandidátka do Senátu dostala nominaci od místní i oblastní organizace. Svého kandidáta nasadí i Piráti. Bude jím ekonom Bohdan Vaněk, projektový manažer regionální poradenské společnosti, který se věnuje převážně podnikatelským rozvojovým projektům. Koalice Spolu vysílá do boje o senátní křeslo starostu Žlutic Václava Slavíka z KDU-ČSL. V Senátu chtějí svého zástupce také některá místní hnutí, například Volba pro kraj nominovala starostu Hroznětína Martina Malečka.

První kolo voleb 27 senátorů se letos uskuteční v pátek 23. září a sobotu 24. září. O týden později se bude konat druhé kolo voleb do třetiny horní parlamentní komory s výjimkou obvodů, kde voliči vyberou senátora nadpoloviční většinou hlasů už v kole prvním, což se ale stává jen výjimečně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, senát, Karlovy Vary, křeslo, Starostové a nezávislí, Jan Horník, Boží Dar, ANO 2011, Petr Kulhánek, Věra Procházková, Josef Váňa, Karlovarská občanská alternativa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Karlových Varech bude o senátní křeslo usilovat 11 kandidátů  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.