Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Karlovarský kraj půjčí 300 tisíc korun učitelce, která se soudí s krajskou školou o neplatnost výpovědi

Zastupitelé Karlovarského kraje rozhodli, že půjčí 300 000 korun učitelce sokolovského gymnázia Daně Wittnerové, která se léta soudí o neplatnost výpovědi s Gymnáziem Sokolov. Návrh iniciovalo v krajském zastupitelstvu opoziční hnutí ANO, o půjčce se hlasovalo už několikrát, dosud bez úspěchu. Tentokrát ale návrh získal podporu 24 z 45 členů zastupitelstva. Podle vedení kraje by tím ale mohl vzniknout precedens pro další podobné žádosti.

Pro půjčku byli nakonec i členové koalice z ODS + KDU-ČSL, Pirátů a hnutí Místní. Zastupitelé z uskupení STAN + KOA + VPM + TOP 09 se zdrželi nebo nehlasovali, stejně jako koaliční Vít Hromádko z SNK1. Pro byli všichni zastupitelé za ANO, SPD, Volby pro kraj s podporou hnutí Karlovaráci a zastupitelka Jitka Pokorná z SNK1.

Spor učitelky angličtiny a gymnázia zřizovaného krajem trvá několik let a z pracovněprávního sporu přerostl i do osobní a politické roviny. Ohledně výpovědi se vedly už tři soudní spory, jeden kvůli špatnému způsobu doručení výpovědi, další kvůli kvalifikaci a nyní pokračuje soud, který se zabývá výpovědí z důvodu nadbytečnosti. Dosavadní spory Wittnerová vyhrála, a zůstává tak učitelkou na sokolovském gymnáziu. Tam se také chce vrátit. "Odmítám rétoriku, že jsem to já, kdo je problémová. Už jsem čtyři roky ve stavu, kdy jsem musela zrušit všechna spoření, pojištění i prodat nemovitost. A to jsem celý život pracovala," řekla novinářům při květnovém jednání zastupitelstva Dana Wittnerová. Tehdy žádost o půjčku neprošla.

Podle aktuálního usnesení zastupitelstva může Wittnerová peníze použít na zabezpečení životních nákladů. Jenže z této formulace není jasné, jestli životními náklady nejsou i náklady na právní služby ve sporu s krajskou školou. Paradoxně by tak kraj půjčil soukromé osobě peníze na soudní spor s krajskou institucí. Wittnerová má i podle rozhodnutí dosavadních soudů právo na ušlou mzdu, ale pravděpodobně se bude domáhat i nemajetkové újmy. Celkově se tak náklady na případ Wittnerová mohou u sokolovského gymnázia dostat na miliony korun.

Opozice už navrhovala i odvolání ředitel sokolovského gymnázia Jiřího Widže, který jako statutární zástupce školy rozhoduje o pokračování soudních sporů. Jenže odvolání není podle školského zákona jednoduché a muselo by se prokázat porušení povinností. O tom by ale zase musel rozhodnout zřejmě až soud.

Už před měsícem vedení kraje varovalo, že se může případ Dany Wittnerové stát precedentem a na kraj by se mohli začít obracet občané s žádostmi o finanční pomoc v různých situacích. V minulosti sice Karlovarský kraj pomohl lidem v krizových situacích, ale šlo třeba o krach velkých porcelánových firem, při kterých stovky lidí najednou přišly o práci a musely řešit svou životní situaci.

Hejtman Petr Kulhánek (za STAN) i tentokrát potvrdil, že nebude u tohoto bodu hlasovat. Jde podle něj o pracovněprávní spor, do kterého by neměli politici zasahovat.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky zastupitelstvo kraje, spor o neplatnost výpovědi, učitelka gymnázia, Karlovarský kraj, výpověď, půjčka, ANO 2011, Gymnázium Sokolov, Starostové a nezávislí, soudní spor, ODS, KDU-ČSL, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj půjčí 300 tisíc korun učitelce, která se soudí s krajskou školou o neplatnost výpovědi  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.