Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nejvyšší účast byla v Karlovarském kraji v Pomezí, nejnižší ve Vřesové

Nejvyšší volební účast v Karlovarském kraji byla při sněmovních volbách v Pomezí nad Ohří, kde volilo 80,08 procenta voličů. Naopak nejnižší zájem o volby byl tradičně ve Vřesové na Sokolovsku, kde přišlo volit jen 27,16 procenta voličů. Celkem v Karlovarském kraji přišlo k volbám 57,10 procenta oprávněných voličů, což byla vůbec nejnižší volební účast ze všech krajů České republiky, vyplývá z údajů volebního serveru volby.cz.

Z okresů Karlovarského kraje byla volební účast nejvyšší na Karlovarsku, a to 60,09 procenta. Na Karlovarsku se nejvíc volilo na Božím Daru, naopak nejnižší účast byla ve Vrbicích, kde přišlo k volbám 37,58 procenta voličů. Na Božím Daru zvítězila koalice Spolu před koalicí PirSTAN, ve Vrbicích jednoznačně vyhrálo ANO před SPD.

Na Chebsku byla průměrná volební účast 56,48 procenta. Největší zájem o volby byl v Pomezí nad Ohří, kde přišlo volit 80,08 procenta voličů. Vyhrála zde koalice Spolu před hnutím ANO. Nejméně voličů se dostavilo k volbám v Mnichově, 42,99 procenta. V Mnichově lidé volili nejčastěji ANO před SPD.

Na Sokolovsku byla nejvyšší účast v Těšovicích, a to 74,75 procenta. I zde vyhrálo ANO před koalicí Spolu. Ve Vřesové, kde voličů přišlo nejméně, zvítězilo ANO před SPD.

Ve volbách získalo ANO v Karlovarském kraji dva mandáty, a to pro Janu Mračkovou Vildumetzovou a Renatu Oulehlovou. Bývalá hejtmanka Mračková Vildumetzová má sice bydliště v Karlových Varech, ale pochází a starostovala v Horním Slavkově. Tam ANO s převahou vyhrálo s 36,56 procenta hlasů před PirSTAN s 16,24 procenta hlasů. I v Sokolově, kde starostuje Renata Oulehlová, má ANO silnou podporu, získalo 34,45 procenta hlasů, druhá koalice Spolu zde získala 17,94 procenta hlasů.

Z Ostrova pochází hned dva poslanci z kraje, nově zvolený Jan Bureš (ODS), který je zde starostou, a Karla Maříková (SPD). Na volebních výsledcích se to ale výrazněji neprojevilo, vyhrálo zde hnutí ANO s 33,21 procenta hlasů. Spolu, za které kandidoval Bureš, získala 19,21 procenta hlasů, SPD pak 11,93 procenta.

Novým poslancem je i starosta Františkových Lázní Jan Kuchař (STAN). V jeho domovském městě ale také vyhrálo ANO s 32,16 procenta hlasů před koalicí Spolu s 23,45 procenta hlasů. Koalice Pirátů a STAN, za které Kuchař kandidoval, dostala 16,85 procenta hlasů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, sněmovna, Karlovarský, účast, Karlovarský kraj, ANO 2011, volební účast, koalice, Svoboda a přímá demokracie, okres Sokolov, Pomezí nad Ohří, Česko, Piráti a Starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší účast byla v Karlovarském kraji v Pomezí, nejnižší ve Vřesové  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.