Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nový volební zákon opět diskriminuje malé kraje a to není dobře

Volební zákon, který v nedávné minulosti zrušil ústavní soud, měl zajistit, aby váha hlasu každého voliče byla stejná. Často byl v tomto směru skloňován Karlovarský kraj, který na zrušeném volebním zákoně takříkajíc prodělával. Jenže schválený nový zákon váhu hlasu nejen že nenarovnal, ale dokonce může za určitých okolností přiřknout Karlovarskému kraji méně poslanců než současných pět.

„Jsem hodně zklamán vývojem, kterým se náprava volebního zákona v Parlamentu ubírá. Iniciativu bohužel převzala PS s mnohými naprosto neakceptovatelnými návrhy. Z výsledku tohoto procesu, který nám byl poslán do Senátu, jsem hodně zklamán. Podle všeho má Karlovarský kraj jistotu pouhých 2 poslanců a třetího, kdo ví jestli! Paradoxně to zase odnesou ty nejmenší kraje v čele s tím Karlovarským, což nedává vůbec žádnou logiku,“ konstatuje senátor za Karlovarský kraj Jan Horník (STAN), který patřil k iniciátorům zrušení původního volebního zákona.

Podle jeho dalších slov má Karlovarský kraj 2,5 senátního obvodu, tedy jakoby 2,5 senátora při celkem 81 volebních obvodech. „Poslanců je celkem 200, tak by mělo být adekvátně v Karlovarském kraji zhruba pět poslanců, ale zřejmě nebude, což mě neskutečně žere. Zase na tom vydělají velké kraje, kterým se zřejmě v druhém skrutiniu poslanci přičtou,“ dodává Jan Horník.

S jeho slovy naprosto souhlasí i poslankyně Parlamentu ČR Jana Mračková Vildumetzová (ANO), která se ve sněmovně snažila současný schválený návrh změnit a zlepšit tak postavení menších krajů, jako je právě ten Karlovarský.

„Po rozhodnutí ústavního soudu všichni dotčení skloňovali Karlovarský kraj a slibovali, jak se jeho postavení a hlavně váha hlasu voličů v novém návrhu vyrovná. Bohužel realita je taková, že se nic nenarovná a kandidáti, kteří budou od voličů v našem kraji preferováni, se opět s největší pravděpodobností do sněmovny nedostanou. Na rozdíl od zrušeného zákona to ale paradoxně může být ještě více nespravedlivé než v minulosti,“ konstatuje Jana Mračková Vildumetzová.

Ta se snažila své kolegy poslance přimět alespoň k drobné změně, která by Karlovarskému a dalším menším krajům přinesla naději na vyšší počet poslanců.

„Volební zákon, tak byl navržen, bude mít dvě kola. V prvním získáme jako Karlovarský kraj dva poslance, to je jasně dáno Ve druhém kole je to už ale nejisté. Proto jsem předložila pozměňovací návrh, aby v druhém kole získali poslanecký mandát ti kandidáti, kteří získali nejvíce preferenčních hlasů, čímž by se alespoň částečně vyrovnala rozdílnost velikosti krajů a počtu voličů. Mandát poslance by dostali ti kandidáti, kteří od voličů obdrželi opravdu největší podíl preferenčních hlasů,“ vysvětluje dále poslankyně za Karlovarský kraj a dodává, že v krajním případě může Karlovarský kraj disponovat pouze výše zmíněnými dvěma poslanci. Což by byla paradoxní a pro kraj smutná situace,

Nový volební zákon prošel sněmovnou a nyní ho bude schvalovat senát. A právě senátor Jan Horník poukazuje i na další jeho nedostatky.

„Velmi mě mrzí i skutečnost, když se volební zákon otevřel, že nebyla vůle pro korespondenční hlasování. Všichni ho chtějí, vláda ho má dokonce ve svém programovém prohlášení, ale všichni de facto dělají všechno možné pro to, aby korespondenční hlasování nebylo. Takže zhruba 6 až 7 procentům našich spoluobčanů v zahraničí bude i nadále upíráno volební právo. Co k tomu říct na konec? Projednávaný volební zákon je pro mě obrovské zklamání,“ dodal Jan Horník.  

O stanovisko k novému volebnímu zákonu jsme požádali další poslankyni za Karlovarský kraj Karlu Maříkovou (SPD), která nám sdělila: „Návrh z poslanecké sněmovny teprve putuje do Senátu, který může provést ještě změny, tak je předčasné hodnotit, jak bude nový volební systém vypadat.“

Dalším dotazovaným poslancem za Karlovarský kraj byl Petr Třešňák (Piráti), který se nevyjádřil.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky volební zákon, volby, poslanecká sněmovna, Karlovarský kraj, Ústavní soud České republiky, Jan Horník, Senát Parlamentu ČR, Parlament České republiky, Jana Mračková Vildumetzová, Poslanecká sněmovna ČR, Starostové a nezávislí, Petr Třešňák, Karla Maříková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový volební zákon opět diskriminuje malé kraje a to není dobře  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.