Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Sobota 12. října 2024  |  Svátek má Marcel
Bez reklam

Hejtman: Dnes projednáme soubor opatření s ministrem zdravotnictví a pak se uvidí

Karlovarský kraj je v současné době jedním z nejvíce postižených krajů pandemií covid-19. Hejtman Petr Kulhánek (STAN) včera společně se zástupci dalších krajů jednal s vládou ČR o možnostech řešení situace, která může nastat od dnešní půlnoci, kdy končí vyhlášený nouzový stav.

„Během jednání hejtmanů s vládou jsme se shodli na tom, že ještě dnes v neděli dopoledne projednáme především s ministrem zdravotnictví Janem Blatným soubor opatření, kterými podmiňujeme podání žádosti o opětovné vyhlášení nouzového stavu,“ sdělil Petr Kulhánek v krátkém prohlášení.

Bližší detaily z jednání ale nesdělil. Z výše uvedeného vyplývá, že jako zástupce Karlovarského kraje se bude nejspíše přiklánět k opětovnému vyhlášení nouzového stavu, který by měl být časově omezen. Z prohlášení také vyplývá, že hejtmani mají jasnou představu o tom, co budou po ministru zdravotnictví Janu Blatném (za ANO), potažmo celé vládě, požadovat.

„Jde nám zejména o zrušení zákazu nočního vycházení, o regulované otevření obchodů, služeb, kulturních a sportovních zařízení včetně skiareálů. To vše samozřejmě za dodržení potřebných striktních ochranných opatření a omezené kapacity,“ dodal hejtman Karlovarského kraje.

Po jednání hejtmanů s ministrem zdravotnictví by měl být sestaven jednotný výstup hejtmanů. „Předpokládám, že tento jednotný výstup dnes odpoledne projedná Vláda ČR,“ dodal Petr Kulhánek.

Vláda jednala s hejtmany včera večer, ale k dohodě zatím nedošlo. Poslanecká sněmovna odmítla ve čtvrtek prodloužit nouzový stav, který by tak měl skončit dnešní půlnocí. Epidemiologická situace v České republice ale není dobrá a po skončení nouzového stavu hrozí masivní rozvolnění nyní nastavených vládních restriktivních opatření a další nekontrolované šíření nákazy. Proto se vláda společně s hejtmany snaží nalézt cestu, jak nouzový stav prodloužit a zachovat tak platnost nastavených restrikcí, které mají šíření nákazy zpomalovat a hlavně zabránit kolapsu zdravotnictví. Premiér Andrej Babiš (ANO) doufá, že se hejtmani dohodnout a požádají o prodloužení nouzového stavu.

Počet nemocných v Karlovarském kraji opět mírně vzrostl. K včerejšímu večeru hygienici evidují 6610 nemocných covid-19. „Nejvíce případů máme stále na Chebsku, kde je aktuálně 2389 nakažených, na Sokolovsku je to 2284 a na Karlovarsku 1937,“ uvedla mluvčí krajské hygieny Michaela Zajíčková.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky vláda, hejtmani, Karlovarský kraj, nouzový stav, ministr zdravotnictví, Petr Kulhánek, Česko, Starostové a nezávislí, Jan Blatný, ANO 2011, Andrej Babiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman: Dnes projednáme soubor opatření s ministrem zdravotnictví a pak se uvidí  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.