Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bývalá hejtmanka označila vládnoucí koalici Karlovarského kraje za aroganci moci

Mimořádné zasedání zastupitelstva Karlovarského kraje prakticky vůbec nezačalo. Vládnoucí koalice odmítla schválit program jednání a hejtman zasedání ukončil. To velmi těžce nesla opozice, která mimořádné jednání iniciovala a snažila se přimět vedení kraje ke schválení rozpočtu a dotačních programů.

„Jste arogance moci a jsem opravdu velmi smutná, za jaký konec jste vládnutí v našem kraji vzali,“ řekla rozzlobeně bývalá hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová (ANO). Ta se dnes společně se svými opozičními kolegy dožadovala schválení rozpočtu kraje na rok 2021 a vyhlášení dotačních programů.

Dále opozice požadovala zařadit na jednání bod týkající se aktuální covidové situace v kraji, která se v posledních dnech výrazně zhoršuje. To ale vládnoucí koalice odmítla s tím, že hejtman o aktuální pandemické situaci informoval ještě před oficiálním zahájením jednání.

„Covidovou situaci jsme řešili prakticky celý víkend a to se všemi zainteresovanými, včetně ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO). Jedním z bodů byla i případná pomoc z Německa. Ministr zdravotnictví nás ujistil, že o pomoc Německo zažádá, pokud to bude třeba a pokud budou vyčerpány kapacity České republiky. Těch je ale zatím dostatek a proto řešíme transfery pacientů do jiných regionů a ve hře je i dodávka dalších akutních lůžek od armády ČR. Tady je ale problém v personálu, takže pokud se podaří alokovat k těmto lůžkům personál, je možné je využít hlavně v chebské nemocnici,“ uvedl mimo jiné hejtman Petr Kulhánek (KOA).

To potvrdil i uvolněný krajský zastupitel pro oblast zdravotnictví Josef März (VOK), který zastupitele informoval i o probíhající očkování a jeho strategii do budoucna. „Očkování běží na třech místech v Karlových Varech, Sokolově a Chebu. Celkem plánujeme takových míst otevřít devět. Vše je ale závislé na centrálním rezervačním systému a státní strategii. Dokud nebudeme tyto informace znát, nemůžeme v kraji nic pořádně řešit. Podle prvotních informací bychom ale v době největších závozů vakcíny měli mít k dispozici zhruba devět tisíc dávek na týden, což je kapacita, kterou bychom měli zvládnout,“ sdělil Josef März s tím, že kraj chce mít připravenu kapacitu větší, pro případ nějakých mimořádných závozů.

Po těchto informacích schvalovali zastupitelé program jednání, který neschválili. To velmi kritizovala opozice, která mimořádné jednání nechala svolat. „My jsme jasně řekli, že rozpočet budeme schvalovat 1. února, proto nám svolání dnešního mimořádného zasedání nedává smysl. Nicméně opoziční poslanci na to mají nárok a proto jsem ho svolal. Je to ale ztráta času, i peněz,“ doplnil Petr Kulhánek.

Ke změně názoru nepřiměla hejtmana a jeho koaliční kolegy ani bývalá hejtmanka ani další opoziční zastupitelé, kteří kritizovali rozpočtové provizorium, ve kterém se kraj momentálně nachází, zvýšený počet uvolněných zastupitelů i nejistotu ohledně dotačních programů.

„Vše bude připraveno 1. února a vše se zvládne. Nikdo nemusí mít žádný strach,“ shodli se vládnoucí zastupitelé před ukončením dnešního jednání.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořinek

Štítky zastupitelé, rozpočet, provizorium, Karlovarský kraj, dotace, koalice, ANO 2011, Jana Mračková Vildumetzová, Josef März, Petr Kulhánek, Německo, Jan Blatný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Vojcík

...pokud někdo z ANO někoho kritizuje projevy "arogance moci" je téměř jisté,že chování napadeného je zcela v pořádku,jelikož právě Babiš a jeho poddaní dovedli aroganci moci téměř k dokonalosti.

Pondělí, 11. ledna 2021, 18:58Odpovědět

Bývalá hejtmanka označila vládnoucí koalici Karlovarského kraje za aroganci moci  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.