Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Pravděpodobnost, že bude v pondělí schválen krajský rozpočet na rok 2021 je rovna nule

Vedení Karlovarského kraje sice na pondělní dopoledne svolalo mimořádné jednání zastupitelstva, ale neplánuje nic schvalovat. Na programu zasedání jsou dva body a to rozpočet a dotační programy. Ani jeden ale vládnoucí koalice nebude mít připraven a odmítá cokoliv odhlasovat.

„Akceptujeme zákonný požadavek skupiny zastupitelů na uspořádání zasedání zastupitelstva, kde tito zastupitelé chtějí projednávat a schvalovat návrh krajského rozpočtu. Vedení kraje ale už před měsícem avizovalo, že příprava a revize rozpočtu je v plném proudu a chceme jej předložit v termínu řádného jednání 1. února. Mimořádným zasedáním spíše zbytečně ztratíme čas, který jsme mohli věnovat úkolům, jichž není málo,“ vysvětlil hejtman Petr Kulhánek (KOA).

Pondělní jednání zastupitelstva se koná na žádost skupiny dvaceti krajských zastupitelů, kteří o jeho svolání požádali ještě před Vánoci.

„My jsme schválili rozpočet kraje na rok 2021 už 30. listopadu loňského roku. Byl řádně vyvěšen a nové vedení ho klidně mohlo odsouhlasit a následně připravit jeho úpravy. To by umožnilo vyhlásit například dotační programy a kraj by nemusel vstupovat do nového roku v provizoriu,“ vysvětluje bývalá hejtmanka a nynější opoziční zastupitelka Jana Mračková Vildumetzová (ANO).

Ta dále uvedla, že snaha opozičních zastupitelů o schválení rozpočtu na pondělním jednání vychází z očekávání, že koalice pracuje a měla dostatek času rozpočet připravit.

„O mimořádné zasedání zastupitelstva jsme žádali 22. prosince a očekávali jsme, že do 11. ledna koalice dokáže tento materiál připravit a předložit k projednání. S tím samozřejmě souvisí již zmiňované vyhlášení dotačních programů. Současná koalice ale nechce komunikovat, nechce spolupracovat a těmito kroky dostává hasiče, sportovce, důchodce, starosty měst a obcí a mnoho dalších lidí v kraji do nejistoty. Oni totiž netuší, jestli se vůbec jejich dotační programy otevřou, kolik v nich bude peněz, jestli dostanou to co vloni a tak dále,“ dodala bývalá hejtmanka.

To ale současný hejtman odmítá a upozorňuje, že se od konce listopadu zásadně změnily parametry rozpočtu.

„Jistě všichni vědí, že se do poslední chvíle loňského roku prohluboval propad daňových příjmů v souvislosti s opatřeními proti koronaviru. Navíc do toho zasáhl „daňový balíček“ schválený Sněmovnou. A my se v tuto chvíli snažíme stáhnout původně naplánovaný provozní schodek našimi předchůdci tak, abychom dosáhli podstatně nižšího rozdílu příjmů a výdajů,“ pokračoval hejtman s tím, že ještě na začátku příštího týdne se vedení kraje bude zabývat konečnou podobou rozpočtu. V pátek 15. ledna bude návrh rozpočtu schvalovat Rada kraje, k dispozici jej budou mít zastupitelské kluby, 25. ledna jej projedná Finanční výbor Zastupitelstva Karlovarského kraje.

Podle informací tiskové mluvčí krajského úřadu Jany Pavlíkové dosahoval v původně schváleném návrhu krajského rozpočtu na rok 2021 provozní schodek -151 milionů korun, nicméně po započítání dopadu daňového balíčku ve výši -79 milionů korun by se jednalo o celkový provozní schodek -230 milionů.

„Ve shodě s vedoucími odborů krajského úřadu jsme zapracovali na tom, abychom stáhli výši schodku na zhruba -64 miliony korun. Finální podobu rozpočtu ale budeme řešit s kolegy zastupiteli 1. února, zároveň s tím chceme s rozpočtem seznámit i naše občany,“ uzavřel Petr Kulhánek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky zastupitelé, rozpočet, provizorium, Karlovarský kraj, dotace, koalice, Petr Kulhánek, Jana Mračková Vildumetzová, Jana Pavlíková, ANO 2011, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pravděpodobnost, že bude v pondělí schválen krajský rozpočet na rok 2021 je rovna nule  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.