Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Karlovarský kraj připravuje rozpočet s mnoha neznámými

Karlovarský kraj připravuje rozpočet na rok 2021 s mnoha neznámými. Nejsou ještě jasné dopady daňových změn a druhé vlny koronaviru do příjmů kraje. Zároveň kraj dosud nemá nové vedení, které by do podoby rozpočtu mohlo zasáhnout. Nicméně současné vedení kraje nové zastupitele už s podobou návrhu rozpočtu seznámilo.

Předběžný návrh, který by měla rada Karlovarského kraje projednat v pondělí, zatím počítá s příjmy ve výši 7,12 miliardy korun a výdaji na úrovni 8,03 miliardy korun. Celkový schodek zatím dosahuje 907 milionů. V celkových příjmech a výdajích jsou ale i prostředky pro školství ve výši 4,29 miliardy, které krajským rozpočtem pouze protékají. V návrhu rozpočtu zatím není očekávaný výpadek daňových příjmů, který by vyplynul ze zrušení superhrubé mzdy a navýšení daňového odpočtu, jak ho schválila Sněmovna. Předlohu nyní posuzuje Senát. Podle prvních odhadů by dopady sněmovní verze do příjmů kraje mohly být ve výši dalších až 430 milionů. Částečně by je ale mohly nahradit státní kompenzace.

Podle náměstkyně hejtmana Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) se v minulých letech dařilo sestavovat krajský rozpočet s vyrovnaným provozním rozpočtem, schodek v kapitálových výdajích pak pokrývaly rezervy kraje a přebytky hospodaření. Jenže návrh rozpočtu na příští rok není vyrovnaný ani v provozní části.

"Je jasné, že by nová vláda měla říct, v jakých položkách by škrty měly být, jestli to bude v položce příspěvkových organizací, v položce dotačních titulů. To je nyní nedokážu odhadnout," uvedla Jana Mračková Vildumetzová. Podle ní by se ale měl rozpočet schválit do konce roku, i když už nyní je jasné, že v průběhu roku 2021 bude nutné do něj výrazně zasahovat. Mračková Vildumetzová míní, že rozpočtové provizorium by poškodilo hlavně žadatele o krajské dotace. Navíc by umožňovalo čerpání peněz jen na provozní výdaje.

Lídr STAN a jeden z možných kandidátů na budoucího hejtmana Petr Kulhánek (KOA) řekl, se s podobou návrhu rozpočtu byli zastupitelé seznámeni. "Jsme připraveni i s návrhem změn tak, abychom dosáhli ne vyrovnaného rozpočtu, ale schodkového rozpočtu, který by mohl být kryt z rezerv, které Karlovarský kraj má. Takže není to stavba z nuly a jsme v celém procesu už zapojeni," řekl Kulhánek.

Už nyní je jasné, že proti letošnímu roku bude mít Karlovarský kraj příjmy minimálně o deset procent nižší. Pokud by byl schválen daňový balíček, tak by propad byl o dalších 8,4 procenta. Přitom některé výdaje v příštím roce měly narůstat, například na dopravní obslužnost by mělo být asi o 100 milionů korun víc, o 120 milionů korun vyšší se předpokládá dotace nemocnicím v kraji na takzvanou službu obecného hospodářského zájmu.

Kromě rozpočtu by také zastupitelé, i bez ustavení nové krajské vlády, měli schválit do konce roku i rozpočtový výhled na roky 2022 až 2024, bez něhož by regionu hrozily sankce.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Karlovarský, 2021, Karlovarský kraj, Jana Mračková Vildumetzová, Petr Kulhánek, dotace, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, ANO 2011, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj připravuje rozpočet s mnoha neznámými  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.