Počasí dnes11 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

POLITICKÁ KORIDA: Jak chtějí političtí lídři řešit problém vysoké nezaměstnanosti v Karlovarském kraji?

V rubrice s názvem Politická korida konfrontujeme krajské zastupitelské kluby s tématy, které aktuálně hýbou Karlovarským krajem. Aktuálně jsme se zajímali o řešení problému nezaměstnanosti. Ta se v kraji zvyšuje a hrozí další propouštění v souvislosti s útlumem těžby hnědého uhlí.

Otázka:

Karlovarský kraj se v nejbližší době bude potýkat s narůstající nezaměstnaností. Máte nějaký plán, nebo znáte cestu, jak tento problém vyřešit? Nebo alespoň tušíte, jak zmírnit dopady plánovaného propouštění a úbytku pracovních míst?

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Na naši otázku neodpověděl: Dalibor Blažek (HNHRM), Martin Havel (ČSSD), Eva Valjentová (KSČM), Karla Maříková (SPD+SPO), Karel Jakobec (ODS) a Josef Janů (Piráti).

Petr Kulhánek (KOA)

Karlovarský kraj je již dnes se 4,5% nad republikovým průměrem. Je to dáno zejména vysokou měrou zastoupení lázeňství a cestovního ruchu v regionální ekonomice, tento sektor byl postižen koronavirovou situací nejvíce. Také do budoucna do negativního vývoje zaměstnanosti bude vstupovat dlouhodobý redukční plán Sokolovské uhelné. Cesty ke zvrácení nepříznivého trendu vycházejí z těchto východisek. Samosprávy (krajská i městské) by se měli koncentrovat na opatření podporující cestovní ruch a lázeňství - marketing regionu a atraktivních destinací, úlevy podnikatelům (odklady nájmu, poplatků), komunikace a koordinace s MMR a Czech Tourismem (vouchery). Oživení v tomto sektoru bude generovat také potřebu pracovních sil. V dlouhodobější perspektivě je to podpora a pobídky záměrů typu vývojového centra BMW, které mohou být alespoň částečnou substitucí při ukončování těžby uhlí. V reálném horizontu 6-7 let bude dokončeno dálniční spojení s Prahou (i zde má Kraj nástroje k vyvíjení tlaku na zkrácení tohoto termínu), již dnes je třeba vyhledávat strategické příležitosti, záměry různých sektorů průmyslu, které potřebují tuto dopravní infrastrukturu a karlovarský kraj se tak pro tyto investice stane atraktivním. To bude generovat množství pracovních míst všech úrovní, od operátorských až po vysoce specializované.

Petr Kubis (ANO)

V současnosti už běží opatření, o kterých jsme jednali s vládou a jednotlivými ministerstvy, abychom pomohli zmírnit dopady koronavirové krize v lázeňství a důsledky plánovaného útlumu těžby na Sokolovsku. Povedlo se prodloužit program Antivirus, což pomáhá udržet pracovní místa aspoň u těch profesí, které jsou pro lázeňskou léčebnou péči naprosto unikátní. Jednali jsme o rozšíření projektu Outplacement zaměřeného na podporu pro zaměstnance ohrožené propouštěním, i pro zaměstnavatele, kteří jsou ochotni obsadit nová pracovní místa. Projekt původně realizoval Úřad práce jen pro Ústecký kraj, nyní platí pro lidi z celé ČR. V oblasti cestovního ruchu krajská destinační agentura už 1. dubna spustila kampaň na dovolené v našem regionu, kraj nastavil bezplatné vstupné v krajských muzeích a galeriích s minimální platností do konce října. Plánované propouštění v provozech Sokolovské uhelné bylo jedním z hlavních témat návštěvy premiéra a dalších členů vlády 4. června v kraji. Firma sama velmi aktivně pracuje na nových projektech, které by v době útlumu mohly přinést nová pracovní místa. Kraj rovněž nechal vybudovat dopravní napojení na budoucí areál BMW na Podkrušnohorské výsypce, BMW už začalo se stavbou zkušebního centra. I tam by mohla řada lidí najít uplatnění. Aktuálně připravujeme projektové záměry pro čerpání peněz z EU na vytvoření nových pracovních příležitostí a jednáme s investory, již se zajímají o území regionu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto drbna.cz

Štítky nezaměstnanost, Karlovarský kraj, volby, Politická korida, těžba, pracovní místo, BMW, Dalibor Blažek, Martin Havel, Sokolovská uhelná, Eva Valjentová, Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

POLITICKÁ KORIDA: Jak chtějí političtí lídři řešit problém vysoké nezaměstnanosti v Karlovarském kraji?  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.