Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sokolovská uhelná prodlouží provoz plynárny do konce srpna

Sokolovská uhelná prodlouží provoz tlakové plynárny ve Vřesové do konce srpna. Firma chce dál jednat se státem o rostoucí nezaměstnanosti v Karlovarském kraji. Ukončením činnosti technologie zpracování plynu by přišlo o práci asi 1000 lidí. Firma to dnes uvedla na svém webu. Původně měla plynárna skončit v červenci.

"Jednání se státem nadále probíhají a prodloužení termínu je krokem, který by měl pomoci získat potřebný čas pro hledání vhodných řešení," potvrdil Jaroslav Rokos, předseda dozorčí rady Sokolovské uhelné. Provoz plynárny bude kvůli růstu cen emisních povolenek ztrátový. Provozní ztráta bude na úkor hospodářského výsledku a cash-flow firmy.

Sokolovská uhelná nabídla státu, že kdyby firmě odpustil placení emisních povolenek, byla by schopna provoz teplárny udržet ještě tři roky. Při nedávné návštěvě premiéra Andreje Babiše v Sokolově se firma se členy vlády dohodla, že se pokusí najít řešení do konce června. Prodloužení provozu plynárny by znamenalo, že asi tisícovka lidí neztratí práci v době, kdy v Karlovarském kraji prudce vzrostla nezaměstnanost v důsledku koronavirové krize, která tvrdě dopadla zejména na lázeňství a turistický ruch, v němž pracuje v kraji hodně lidí.

"Z dlouhodobého hlediska je podobné řešení samozřejmě neúnosné a naše společnost si provozování technologie s tak vysokou ztrátou nemůže dovolit. Ale v tuto chvíli je to asi nejschůdnější možnost jak umožnit státu pokračovat v hledání možného řešení," uvedl Rokos s tím, že firma o situaci jednala v minulých týdnech s vedením Karlovarského kraje i městy.

Akcionáři společnosti rovněž při jednání s obcemi představili vize pro transformaci uhelné společnosti a připravované rozvojové programy, které mají přispět v nejbližších letech k zachování pracovních příležitostí v regionu.

Pozitivním efektem diskutovaného zachování plynárenského provozu by bylo dokončení zpracování kalů Ostramo v situaci, kdy stát nemá jinou tuzemskou alternativu. Technologie ve Vřesové je jedinou v České republice, která je umí zpracovat bez dopadů na životní prostředí.

Autoři | Foto

Štítky ČR, uhlí, zaměstnanost, správa, Sokolovská uhelná, Karlovarský kraj, Andrej Babiš, koronavirová krize, Sokolov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolovská uhelná prodlouží provoz plynárny do konce srpna  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.