Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

K sousoší sochaře Jaroslava Šlezingra budou vzhlížet generace žijící ve svobodě

V Ostrově se připravuje stavba památníku obětem komunismu. Pomník ve tvaru periskopu bude namířen na sousoší stojící v průčelí ostrovského domu kultury. Jeho autorem je sochař, který zemřel v komunistickém lágru ve Vykmanově. Dnešek je Dnem památky obětí komunismu a proto si můžete přečíst jeho osud, který je popsán v knize Zaváté šlépěje autorky Marie Bohuňovské.

Jaroslav Šlezinger (* 29. 4. 1911 v Jemnici, + 2. 8. 1955 v Ostrově – Vykmanově) byl akademický sochař, kterému nebylo dopřáno umělecky vyzrát a projevit v plné míře svůj talent. Zemřel nemocný, vyhladovělý a utýraný ve svých 44 letech v pracovním táboře komunistického režimu v Ostrově – Vykmanově.

Dětství…

Malý Jarek se narodil 29. dubna 1911 v Jemnici na Třebíčsku chudým rodičům.  Otec zemřel v první světové válce. Již v dětství Jaroslav rád kreslil a modeloval a díky podpoře učitele jemnické školy mu bylo umožněno svůj talent rozvíjet.  V letech 1936 – 1939 absolvoval velmi úspěšně Akademii výtvarných umění v Praze.

Koncentrační tábor…

V souvislosti se studentskými demonstracemi byl 17. listopadu 1939 sochař (a v té době již profesor na Uměleckoprůmyslové škole v Brně) zatčen a odvlečen německými okupanty do koncentračního tábora Oranienburg-Sachsenhausen. Zde vymodeloval z rozžvýkaného chleba sousoší „Zaváté šlépěje“, znázorňující jeho matku a snoubenku.

Krátký šťastný život…

Po propuštění (v roce 1942) žil načas spokojeným životem. Oženil se, v Jihlavě si zřídil vlastní ateliér, v manufaktuře zahájil výrobu ručně malovaných hraček a v roce 1944 se mu narodil syn Petr. Jaroslav začal znovu vyučovat. Byl oblíbeným a žádaným sochařem, stoupal i na společenském žebříčku. V roce 1946 vytvořil monumentální pískovcové sousoší „Zaváté šlépěje“ – podle někdejšího chlebového vzoru z koncentračního tábora.  Bohužel, stejně jako ostatní jeho díla (např. socha prezidenta T. G. Masaryka v životní velikosti), bylo sousoší záhy režimem zničeno.

Uvězněn…

V roce 1949 byl Jaroslav Šlezinger po vykonstruovaném procesu, spolu s dalšími 23 muži, zatčen a odsouzen za činy, které nikdy nebyly spáchány. Rozsudky byly kruté: tři tresty smrti, dvě doživotí, celkem 258 let těžkého žaláře a 250 tisíc korun pokuty. Také ztráta volebního a občanských práv a konfiskace všeho majetku.

Jaroslav Šlezinger, s trestem 25 let těžkého žaláře, byl nejprve vězněn v jihlavské věznici, kde byl dozorci nucen k tvorbě různých sochařských a řezbářských maličkostí.

V průběhu let 1951 – 1952 byl internován do tábora nucených prací Ostrov – Vykmanov, vězni nazývaného likvidační („L“), kde v tzv. „Věži smrti“ patřil k těm, kteří zcela bez ochranných pomůcek třídili v otřesných podmínkách radioaktivní uranovou rudu. Tak jako většina vězňů, Šlezinger zemřel na následky ozáření a rakovinu plic.

Ostrov…

Nad průčelím ostrovského Domu kultury na Mírovém náměstí je umístěno sousoší tří postav v nadživotní velikosti, symbol komunistické propagandy, k jehož vytvoření byl Šlezinger násilím přinucen. Potají při této práci modeloval drobné reliéfy čtrnácti zastavení Křížové cesty, které jsou dnes umístěny v kapli sv. Floriána v ostrovském klášterním areálu. Jsou doprovázeny autentickými verši, ve kterých se Kristovo utrpení prolíná s mučivými zážitky autora a jeho spoluvězňů. V kapli je také umístěn Šlezingerův sádrový reliéf sv. Judy Tadeáše se srdečným věnováním milované manželce a synovi. Na oltáři stojí dvě smutkem zahalené ženské postavy, kopie sousoší Zaváté šlépěje.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ic ostrov

Štítky oběti komunismu, totalita, KSČM, Ostrov, Karlovarský kraj, lágry, Jaroslav Šlezinger, Vykmanov, koncentrační tábor, kulturní dům, komunismus, Jemnice, první světová válka, pomník, Tomáš Garrigue Masaryk, Juda Tadeáš, Akademie výtvarných umění v Praze, okr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K sousoší sochaře Jaroslava Šlezingra budou vzhlížet generace žijící ve svobodě  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.