Počasí dnes13 °C, zítra18 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

ČERNÝ DEN: Starostové měst z Karlovarska vyčíslují, kolik jim stát vezme na kompenzační bonus pro OSVČ a malá s. r. o.

Poslanecká sněmovna schválila původní návrh Vlády ČR, který určuje, že kompenzační bonus bude vyplácen ze sdílených daní s výrazným dopadem na rozpočtové určení daní. S tím nesouhlasí starostové, hejtmani ani představitelé svazu měst a obcí ČR. Podpora ohroženým OSVČ, společníkům malých firem či rodinných firem je podle nich správné rozhodnutí. Ovšem dopad zákona o kompenzačním bonusu jen na rozpočty obcí dosáhne až -12 mld. Kč navíc nad očekávaný propad sdílených daní což je problém. Jsme přesvědčeni, že tyto kompenzace mají být hrazeny ze státního rozpočtu nástroji mimo dopad na zmiňované rozpočtové určení daní, tvrdí představitelé svazu měst a obcí České republiky.

Oslovili jsme proto starosty měst a obcí Karlovarska s otázkou, o kolik peněz přijdou v souvislosti s výše zmiňovaným kompenzačním bonusem pro OSVČ a jaké investiční akce musejí zastavit nebo odsunout?  Odpovědi starostů budeme průběžně zveřejňovat na Karlovarské drbně. Přečtěte si první odpovědi.

Dalibor Blažek, starosta Aš

Bonus pro OSVČ se města Aš dotkne velice hrubým odhadem ztrátou cca 10 mil Kč. Daleko větší propad očekávám ve sdílených daních díky posunutím a odpuštěním různých daňových povinností a samozřejmě propadem hospodářství. To na nás dolehne i v roce 2021, kdy předpokládám objem daňových příjmů na úrovni roku 2018 (možná dokonce 2017). Dalším negativem bude v tomto roce nevyvážený tok příjmů, kdy očekávám zejména v květnu (už se děje), v červnu, červenci a srpnu výrazně nižší příjmy například z DPH. To by se mělo ke konci roku narovnávat, celková daňová ztráta však bude velká. Proto jsme v rozpočtu vytvořili rezervu ve výši zhruba 50 mil. Kč posunutím investičních akcí (rekonstrukce komunikací, rekonverze bývalé ubytovny na byty, rekonstrukce sportovních zařízení, velkého dětského hřiště a tak dále) na podzim či příští rok.

Simona Liptáková, mluvčí města Cheb

Největší výpadek příjmů městského rozpočtu souvisí s balíkem finanční podpory, který zastupitelstvo schválilo na pomoc občanům Chebu a místním podnikatelům a který zahrnuje například odpuštění letošního poplatku za odpad nebo snížení nájmů v městských nebytových prostorách. Přijatý balíček bude znamenat snížení příjmů městského rozpočtu asi o 25 milionů korun. Vedení města už proto připravilo seznam investic v celkovém objemu příjmů 30 milionů korun, u kterých bude zahájení realizace přesunuto z letošního až na příští rok. Ve většině případů se jedná o akce, které se mělo začít dělat až v závěru roku a u některých nebylo s ohledem na probíhající projektovou přípravu dokonce ani jisté, zda by se letos zahájily. Jde například o výstavbu cyklostezky od amerického mostu na sídliště Zlatý vrch nebo rekonstrukci Havlíčkovy ulice. Co se týče bonusu pro OSVČ – cca 30 milionů korun.

Patrik Pizinger, starosta Chodov

Dobrý den. V kombinaci propadu recese a přijatého rozhodnutí Parlamentu ČR očekávám výpadek pro letošní rok ve výši 30 - 40 mil. Kč. O úpravě letošního rozpočtu bude jednat zastupitelstvo města na svém červnovém řádném jednání a proto teď dopředu nemohu spekulovat. Situaci vyhodnocujeme každý den. Je ale jasné, že škrtat budeme muset. Recese tu s námi bude ještě následující roky a v tuto chvíli nechceme všechny dostupné rezervy vyčerpat již v roce 2020, či případně přijímat úvěr. V tuto chvíli je totiž Chodov bez dluhů. 

Alexandr Žák, starosta Toužim

Na dotaz ohledně nižšího příjmu do našeho rozpočtu, který bude způsoben schváleným vyplácením bonusu pro OSVČ a malé s.r.o., se dá docela těžko jednoznačně odpovědět. Díky propadu ekonomiky dojde i k nižšímu výběru daně od fyzických osob, ale v současné době nelze zcela přesně říci o kolik to bude. Kdybychom vycházeli z loňského příjmu, pak by částka činila cca 3,7 mil. Kč. K druhé otázce mohu jen sdělit, že investiční akce, na které již byla uzavřena smlouva, budou zrealizovány a u zbylých byla realizace prozatím pozastavena. Vlastní rozhodnutí o úplném zastavení bude záviset na skutečném vývoji příjmů.

Miroslav Egert, starosta Bochov

Zatím to vypadá tak, že přijdeme o cca 9 milionů, což je přibližně 25 % příjmů našeho rozpočtu. Téměř nebudeme opravovat silnice, odložíme opravu části střechy radnice, nebudeme elektrifikovat hrad Hartenštejn a do financování letošního roku zapojíme část přebytku z let minulých.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, sněmovna, vláda, hospodářství, koronavirus, OSVČ, kompenzace, obce, daň, rozpočet, Svaz měst a obcí České republiky, Karlovarský kraj, Starostové a nezávislí, Poslanecká sněmovna ČR, Vláda ČR, Česko, Dalibor Blažek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ČERNÝ DEN:  Starostové měst z Karlovarska vyčíslují, kolik jim stát vezme na kompenzační bonus pro OSVČ a malá s. r. o.  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.