Počasí dnes18 °C, zítra24 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

V regionu je třeba zachránit zaměstnavatele a tím zachránit pracovní místa, shodují se zástupci kraje i odborníci

Vedení Karlovarského kraje, města Karlovy Vary a zástupci z oblasti lázeňství a cestovního ruchu videokonferenčně diskutovali s premiérem Andrejem Babišem a s ministry české vlády. Během konference se snažili dohodnout a vyjednat podmínky na zlepšení současné situace v lázeňství. Premiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček přislíbili udržení a prodloužení kurzarbeitu, tedy kompenzace náhrady mzdy.

Hejtman Petr Kubis nejprve poděkoval premiérovi za pomoc během koronavirové krize: „Díky rychlé reakci ze strany vlády a také vyslání vojáků na pomoc regionu se situace v kraji významně zlepšila a dnes už máme jen jednotky dalších případů.“

Hejtman ale zároveň upozornil, že se výrazně zvyšuje nezaměstnanost v regionu a prioritou je znovu nastartovat lázeňství a cestovní ruch, pomoci zaměstnavatelům i zaměstnancům. Připomněl ale i problém s útlumem těžby a plánovaným propouštěním v rámci Sokolovské uhelné.

„Vytvořili jsme záchranný tým a máme plán, jak postupně stav v lázeňství a cestovním ruchu zlepšovat. Jsme rádi, že o tom můžeme mluvit s vládou. Je to pro nás velmi důležité vědět, že nám stát naslouchá,“ dodal hejtman.

Prezident Svazu léčebných lázní ČR (SLL) Eduard Bláha poukázal na enormní výpadek lázeňské klientely, kterou z 90 procent tvoří němečtí a další zahraniční hosté.

„Náhrada mezd našich zaměstnanců je pro nás momentálně obrovský problém, proto bychom potřebovali mít jistotu, že stát udrží kurzarbeit a prodlouží jej, nejlépe do konce letošního roku. V lázeňství a cestovním ruchu bychom potřebovali v rámci Antiviru B náhrady ve výši 80 procent. V regionu je především třeba zachránit zaměstnavatele, abychom zachránili pracovní místa,“ zdůraznil Eduard Bláha.

Premiér Andrej Babiš deklaroval, že kurzarbeit stát plánuje udržet zřejmě do konce srpna a možná déle. Primátorka Karlových Varů Andrea Pfeffer Ferklová rovněž upřesnila, že město dá 50 milionů na oživení lázeňství a cestovního ruchu. Hovořilo se také o dalším rozvolňování vládních opatření a termínech spuštění provozu vnitřních bazénů, saun a dalších součástí lázeňské a wellness nabídky.

„Mluvili jsme také o prodloužení návrhů, tedy poukazů na lázeňskou péči, kterou nemohli lidé během koronavirové krize absolvovat. Mnohým z nich proto už návrh propadl. Ministerstvo zdravotnictví vymyslí takové řešení, aby lidé nemuseli znovu k lékaři kvůli opakované indikaci lázní,“ uvedl krajský radní Jan Bureš.

Dále byl zmíněn i státní akční plán, jehož součástí bude podpora cestovního ruchu včetně lázeňství. Uskuteční se kampaně ve spolupráci s CzechTourismem a destinačními agenturami zaměřené na domácí turisty. „Zmíněny byly i poukázky na pobyty, které se chystají pro naše občany a na jejichž financování by se podílel stát, případně i kraje. Mohlo by jít například o lázeňské relaxační pobyty,“ popsala náměstkyně hejtmana Jana Mračková Vildumetzová.

Premiér Andrej Babiš na závěr sdělil, že jedná se Slovenskem a Rakouskem o otevření hranic, v další fázi se povede jednání s Německem.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Pavlíková

Štítky lázeňství, Petr Kubis, Karlovarský kraj, krize, podpora, vláda, lázně, cestovní ruch, Andrej Babiš, kurzarbeit, Karlovy Vary, Karel Havlíček, Vláda ČR, koronavirová krize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V regionu je třeba zachránit zaměstnavatele a tím zachránit pracovní místa, shodují se zástupci kraje i odborníci  |  Politika  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.