Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Karlovy Vary se letos poprvé připojí k Mezinárodnímu dni památek a historických sídel

Poprvé se letos připojí k Mezinárodnímu dni památek a historických sídel také město Karlovy Vary. Slaví se každoročně slaví po celém světě. Ve Varech se od pátku do pondělí 12. – 15. dubna uskuteční akce nazvaná „Poznej světové dědictví UNESCO“. Smyslem festivalu je zvýšit povědomí o kulturním dědictví a podporovat jeho ochranu.

„Naším zápisem na Seznam světového dědictví UNESCO jsme se nezavázali jen chránit historické dědictví, ale také podporovat kulturně společenský život spjatý s lázeňstvím a dalšími tradicemi města,“ říká primátorka města Karlovy Vary Andrea Pfeffer Ferklová (ANO). Podobou a programem čtyřdenních slavností chce město podpořit vztah obyvatel i regionu ke značce UNESCO a posílit patřičnou hrdost na to, že je jejich život spjat s destinací, které se dostalo ocenění v podobě zápisu na Seznam světového dědictví.

„Někteří si například na slavnou oplatku zajdou po dlouhých letech. Akcí samozřejmě cílíme také na návštěvníky z okolních regionů i států,“ uvedla primátorka.
Slavnostní zahájení se uskuteční v pátek 12. dubna v 15 hodin na Zámecké věži. „Ta bude přístupná po celou dobu, konat se zde bude výstava Slavní návštěvníci Karlových Varů a také si zde budou moci návštěvníci namixovat vlastní příchuť lázeňských oplatek, vyrobit svůj originální kus porcelánu nebo ochutnat tradiční Vřídelní polévku,“ láká za organizátory Lucie Vodenková, Site managerka UNESCO.

Mlýnská kolonáda bude hostit módní přehlídku studentů střední uměleckoprůmyslové školy. Zájemcům bude zpřístupněna i střecha Mlýnské kolonády. „Náš program obohatí i aktivity slavných karlovarských značek jako jsou sklárna Moser, Becherovka nebo hotel Imperial, kde budou moci zájemci navštívit jinak nepřístupná místa, zdejší kinosál a zahradní pavilon,“ doplnila Vonderková.

V programu akce „Poznej světové dědictví UNESCO“ jsou také vycházky do lázeňské terapeutické krajiny, komentované prohlídky města s populárním Pouličním divadlem Viktora Braunreitera, přednáška Institutu lázeňství a balneologie s názvem „Voda jako lék: karlovarské prameny a jejich terapeutický potenciál“ v Císařských lázních.

Hotel Imperial zpřístupní kinosál, který bude hostit netradiční program scénického čtení s Lukášem Hejlíkem, v zahradním pavilonu bude k vidění výstava pohlednic z Vídeňských výtvarných dílen, v hotelové restauraci bude ke koupi speciální tříchodové Karlovarské menu. Od pátku do neděle bude možné využít lanovku z Divadelního náměstí do stanice Imperial zdarma.

Doprovodné akce a speciální večerní prohlídky se také konají v návštěvnickém centru The Home of Becherovka nebo sklárně Moser, kde je potřeba rezervace předem. Festival „Poznej světové dědictví UNESCO“ pořádá město Karlovy Vary, Kancelář architektury města Karlovy Vary a Infocentrum města. Většina akcí bude přístupných zdarma.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Mezinárodní den památek a historických sídel, poznej světové dědictví, UNESCO, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovy Vary se letos poprvé připojí k Mezinárodnímu dni památek a historických sídel  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.