Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na hradě a zámku v Bečově nad Teplou se připravují na odloženou sezonu

Ačkoliv zahájení sezony na státním hradě a zámku v Bečově nad Teplou na Karlovarsku je odloženo, chystají se zaměstnanci na návrat prvních turistů. Pracuje se na údržbě hradu i zámku, úpravách hradního parku, úklidu vnitřních prostor i na dalších činnostech, na které jindy nezbývá čas. Zároveň pokračuje rekonstrukce Pluhovských domů, řekl kastelán zámku Tomáš Wizovský.

Zahájení návštěvnické sezony bylo původně naplánováno na sobotu 28. března. Z důvodu preventivních koronavirových opatření se ale začátek sezony odložil na neurčito. Podle kastelána zatím nevědí, kdy tam návštěvníky pustí poprvé.

Podle Wizovského má Bečov 14 kmenových zaměstnanců, z toho přibližně devět z nich pracuje na hradě a zámku a ostatní pracují z domova. "Zavedli jsme taková opatření, aby se (zaměstnanci) vzájemně nepotkávali. Vždy jeden pracovník pracuje v zámeckých zahradách, jeden v hradním parku, jeden je v dílně a ten další čerpá náhradní volno," řekl Wizovský. "Podobným způsobem pak fungujeme i v kancelářích a na správě mobiliárního fondu," uvedl Tomáš Wizovský.

Pracuje se na úpravách interiérů dolního zámku. Do exteriéru se postupně vrací všechny venkovní prvky, jako jsou lavičky, koše, naučné panely a interaktivní prvky na okružní komunikaci. Připravuje se také restaurování kachlových kamen, nové edukační programy a speciální prohlídky. Zaměstnanci fotografují a popisují mobiliář a exponáty, upravují průvodcovské texty, třídí fotografie a pracují na všeobecném úklidu, uvedl Wizovský, podle kterého by na tyto činnosti jindy nezbýval čas.

Branami bečovského zámku projde ročně na 70.000 návštěvníků, dalších asi 1500 se účastí některého z výukových programů. Po dokončení oprav se předpokládá rozšíření návštěvnické sezony na deset měsíců v roce a minimálně stotisícová návštěvnost.

Autoři | Foto zamek-bečov

Štítky ČR, památky, koronavirus, Bečov nad Teplou, Karlovarský kraj, zámek, hrad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hradě a zámku v Bečově nad Teplou se připravují na odloženou sezonu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.