Počasí dnes22 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kasteláni a správci karlovarských památek mají dobrou sezonu. Jezdí hodně cizinců, chválí si

Oslovení zástupci památek v Karlovarském kraji udávají za první pololetí zatím dobrou návštěvnickou sezonu. Shodně ale zaznamenali, že mírně ubylo českých návštěvníků a přibylo zahraničních. U nich ale počty stále nedosahují čísel z předcovidového období. Také počasí v červenci přálo spíše rekreaci u vody než na památkách.

Například jedna z nejnavštěvovanějších památek v Karlovarském kraji, hrad Loket má podle ředitelky Jany Těžké zatím zhruba srovnatelnou návštěvnost jako v loňském roce. Ke konci července už branou středověkého hradu prošlo přes 47 tisíc lidí. A to má před sebou ještě velké kulturní akce, jako jsou slavnosti purkrabího Půty, vinobraní nebo vánoční trhy. „Letos je ale ve srovnání s loňském větší poměr cizinců a méně návštěvníků z Česka," řekla ředitelka hradu.

Podobně i v Chebu je podle kastelána chebských městských památek Petra Dostála letos cítit větší zájem zahraničních návštěvníků. „A nejde jenom o tradiční Němce, ale také Nizozemce, Dány a anglicky mluvící turisty. U nich je obtížné říct, odkud jsou, ale mohou to být například také lidé z Nizozemí nebo skandinávských zemí," uvedl Dostál. Dosavadní sezona byla zatím minimálně srovnatelná s loňskem. "Přesná čísla zatím nemáme, ale příjmy byly letos zatím vyšší než v první polovině loňského roku," řekl Dostál.

O zhruba čtvrtinu až třetinu mají zatím nižší návštěvnost hornické památky, středověké štoly nebo jáchymovská štola, které jsou ve správě krajského Muzea Sokolov. Podle ředitele muzea Michala Runda byly poslední dva roky pro české památky úspěšné, protože po pandemické pauze Češi vyrazili do českých turistických cílů. Letos, když už opadly problémy s cestami do zahraničí, se čeští turisté zase vydávají ve větší míře do ciziny. I na hornických památkách přibývá cizinců, a to i z méně obvyklých destinací. Podle správců památek se tak možná už začíná projevovat to, že do Karlovarského kraje míří turisté za značkou UNESCO, kterou se v Karlovarském kraji mohou pochlubit lázeňská města Karlovy Vary, Františkovy a Mariánské Lázně a také Hornické památky Krušnohoří.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šťastný

Štítky Památky, Karlovarský, Návštěvy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kasteláni a správci karlovarských památek mají dobrou sezonu. Jezdí hodně cizinců, chválí si  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.