Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Knižní lázně nabídnou v Mariánských Lázních jarmark i setkání se spisovatelem Páralem

Festival Knižní lázně, který se bude konat v Mariánských Lázních poslední červencový týden, nabídne letos knižní jarmark, autorská čtení či odborné diskuze. Na společenské akci s kulturním a vzdělávacím přesahem se představí tituly více než třiceti malých nakladatelů a knihkupců. Ambasadory projektu jsou scénárista a tvůrce komiksů Vojtěch Mašek a herečka Antonie Formanová. Událost nabídne i setkání s místním občanem a spisovatelem Vladimírem Páralem.

Letošní třetí ročník začne v pátek 29. července od 19:00 na kolonádě Lesního mlýna. Při pátečním slavnostním zahájení bude vyhlášen výherce celorepublikové soutěže o Čtenářský pobyt. Organizátoři oznámili už v květnu soutěž o pobyt spojený s četbou minimálně jedné knihy v klidném lázeňském prostředí.

„Cílem je poukázat na blahodárný vliv četby na duševní zdraví, navíc ve zdravém prostředí lázní. Do soutěže organizované společně s Institutem lázeňství a balneologie se letos přihlásilo na 150 zájemců,“ uvedla za pořadatele Martina Chvojka Reková. Vybraný účastník stráví počínaje Knižními lázněmi jeden týden v místním hotelu Hvězda společnosti Ensana Health Spa hotel.

Ještě před zahájením Knižních lázní chystá mariánskolázeňská radnice udělení čestného občanství spisovatelovi Vladimíru Páralovi, který ve městě pobývá od začátku devadesátých let. Autor knih Veletrh splněných přání či Milenci a vrazi letos v srpnu oslaví 90 let.

Novinkou letošního programu je pilotní ročník Letní školy psaní pro začínající autory a autorky, kterou pořádají Knižní lázně a společnost Mattoni 1873. "Lekce Autorská laboratoř se ujme básník, překladatel, držitel Ceny Jiřího Ortena a dvou cen Magnesia Litera Radek Malý. Redaktorka z nakladatelství Paseka Barbora Klimtová poskytne návod jak dostat rukopis do nakladatelství a téma sebepropagace přiblíží Jakub Pavlovský, knižní influencer a moderátor pořadu Záložka," uvedla Chvojka Reková.

Knižní lázně nabízí spojení čtenářství a lázeňství. Projekt organizuje Klára Khine, jedna z organizátorek svátku knihomolů Knihex a provozovatelka pražského Letního kina Kinská. Zázemí poskytne spolek Švihák, který pořádá v Mariánských Lázních od roku 2014 různé kulturní akce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto město Mariánské Lázně

Štítky ČR, literatura, lázně, Mariánské Lázně, Vladimír Páral, Antonie Formanová, Vojtěch Mašek, soutěž, Radek Malý, Mattoni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knižní lázně nabídnou v Mariánských Lázních jarmark i setkání se spisovatelem Páralem  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.