Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Křišťálový glóbus dostal film o afrických migrantech režiséra Arsenjeviče

V Hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu zvítězil koprodukční film Strahinja srbského režiséra StefanaArsenjeviče. Za svůj příběh dvou afrických migrantů inspirovaný středověkou srbskou legendou dnes převzal Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.

Velká cena hlavní soutěže je spojena s odměnou 25.000 dolarů a patří rovným dílem režisérovi a producentovi filmu.

Film Strahinja vznikl v koprodukci Srbska, Francie, Lucemburska, Bulharska a Litvy. Humanisticky laděný snímek vypráví o muži jménem Strahinja a jeho ženě Ababuo, kteří opustili Ghanu s vidinou lepšího života v Evropě. Místo na jejím západě však skončili v Srbsku, kam byli deportováni. Strahinja začal budovat kariéru, Ababuo však takové štěstí nemá a jednoho dne zmizí. Film vypráví o potřebě najít své místo ve světě a o lásce, jejíž nejhlubší důkaz může být ten nejbolestivější.

Za svůj herecký výkon v tomto filmu si dnes z Velkého sálu hotelu Thermal odnesl cenu také představitel jednoho ze dvou hlavních hrdinů Ibrahim Koma a Jelena Stankovićová dostala zvláštní uznání za kameru. Již odpoledne film získal v rámci nestatutárních cen také Cenu ekumenické poroty a Cenu Europa Cinemas Label za nejlepší evropský film v hlavní soutěži a v soutěži Na východ od Západu.

Zvláštní cenu poroty v hlavní soutěži získal český dokument Eriky Hníkové Každá minuta života. Cenu za režii si odnesl Dietrich Brüggemann za režii německého filmu Ne! Cenu za ženský herecký výkon dostala Éléonore Loiselleová za roli v kanadském filmu Boje. Porota hlavní soutěže udělila i tři zvláštní uznání, kromě kameramanky Stankovićové ještě chorvatskému filmu Sborovna a Vinette Robinsonové za herecký výkon v britském filmu Bod varu.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto KVIFF FB

Štítky KVIFF, Festival, Filmy, Karlovy Vary, film, režisér, soutěž, Křišťálový glóbus, Strahinja, Jiří Bartoška, Srbsko, Jelena Stanković, Evropa, Francie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Křišťálový glóbus dostal film o afrických migrantech režiséra Arsenjeviče  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.