Počasí dnes21 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Díky covidu navštívilo hrad Cheb neuvěřitelné množství Moraváků, říká kastelán

Chebský hrad si v letošním červenci přijelo prohlédnout přes jedenáct tisíc turistů. Památka, jejíž historie se začala psát již na počátku 12. století, láká návštěvníky na zbytky honosného paláce i tajemnou legendu o hradem bloudících duších souputníků Albrechta z Valdštejna.

Zachovaná věž s patrovou kaplí a pozůstatky paláce, jenž byl vystavěn okolo roku 1180 pro císaře Fridricha Barbarossu. To je chráněná kulturní památka hrad Cheb, který je unikátní ukázkou románské falce postavené na území Čech. V objektu se za Barbarossy konaly říšské sněmy, a dokonce v něm císař pobýval před odjezdem na jemu osudnou třetí křížovou výpravu. Falc ale navštívil také Karel IV. i král Jiří z Poděbrad. 

Oblíbená památka již tradičně otevřela své brány tisícům návštěvníků, které zve nejen k obdivování architektury. Zájemce toužící po poznání historií opředeného areálu hradu Cheb láká také stálá sokolnická expozice, jež představuje dravce z celého světa. Ptactvo přitom na místě není bezúčelně, silně se totiž pojí s historií památky. Jeden ze zakladatelů našeho hradu, Fridrich II. Štaufský, světově proslulý středověký císař, byl ve své době uznávaným sokolníkem a je dokonce považován za zakladatele vědecké ornitologie. Spojili jsme tedy historii se současností,“ vysvětlil kastelán hradu Tomáš Dostál.

Rekordní počet turistů

Stejně jako další kulturní objekty zasáhla také Chebský hrad koronavirová situace a stále se měnící opatření. Češi, kteří se v loňském roce vyhýbali pobytům v zahraničí a volili raději dovolenou v tuzemských městech, znamenali totiž pro hrad velké tržby. Během pouhých dvou měsíců registrovali loni zaměstnanci objektu rekordní počet turistů. „Chebský hrad navštívilo například neuvěřitelné množství Moraváků, kteří by k nám na západ jinak možná ani nejeli, a když náš hrad viděli, tak byli nadšeni, protože netušili, že v republice památka podobného typu vůbec je,“ řekl Dostál.

Za den vstoupí do areálu unikátního hradu stojícího nad řekou Ohře zhruba 420 osob, z nichž většinu tvoří čeští turisté. Častými návštěvníky jsou ale také lidé ze zahraničí, především z nedalekého Německa. V roce 2020 navštívilo hrad v červenci asi 12 700 lidí, letos přišlo ve stejném období 11 300 turistů. Určitě to ale souvisí s tím, že jsme se v letošním roce v rámci oživení turismu rozhodli pouštět veškeré dětské tábory z celého kraje na náš hrad zdarma, čehož je vskutku hojně využíváno," vysvětlil Dostál.
 

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv hrad Cheb

Štítky Cheb, hrad, kastelán, kultura, památky, historie, Albrecht z Valdštejna, Fridrich I. Barbarossa, Karel IV. Lucemburský, Jiří z Poděbrad, Česko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Díky covidu navštívilo hrad Cheb neuvěřitelné množství Moraváků, říká kastelán  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.