Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Vedení magistrátu si za odvoláním ředitelů stojí a ujišťuje veřejnost, že neplánuje organizace rušit

Rada města Karlovy Vary před několika dny odvolala ředitele Karlovarského symfonického orchestru Petra Polívku a ředitele Kanceláře architektury města Petra Kroppa. Toto rozhodnutí vyvolalo mnoho nesouhlasných reakcí a na podporu obou ředitelů vznikla i petice. Na pozici šéfdirigenta KSO poté na protest rezignoval Jan Kučera.

„Dostali jsme několik otevřených dopisů s nesouhlasnými stanovisky a podporou pro oba odvolané ředitele a také na magistrát přišla petice se zhruba osmi stovkami podpisů,“ uvedla Andrea Pfeffer Ferklová (ANO), primátorka města Karlovy Vary.

Ta společně se svými kolegy vnímá nesouhlasná stanoviska veřejnosti a to jak té laické, tak odborné, nicméně na svém rozhodnutí společně se svými kolegy nic měnit nehodlá.

„Naše rozhodnutí se týká pouze osob obou ředitelů. Nechceme a nebudeme zasahovat do obou organizací a neplánujeme ani rušení orchestru, jak je nám často podsouváno a v plánu není snižování počtu hráčů,“ pokračuje dále primátorka s tím, že vedení města na všechny otevřené dopisy i petice odpovídá stejnými argumenty.

Vedení města své tvrzení opírá i o skutečnost, že při tvorbě rozpočtu na letošní rok snižovalo v rámci šetření nákladů u každé své příspěvkové organizace náklady o deset procent. „Naše město má za sebou ne právě příznivý rok. Snížení nákladů se netýkalo jen příspěvkových organizací, ale i města a jeho vlastního provozu. Výjimkou ze snižování nákladů zůstala pouze pro sociální oblast a Karlovarský symfonický orchestr. Zde zůstává příspěvek zřizovatele v plné výši loňského roku“ vysvětluje první náměstek primátorky Tomáš Trtek (ANO) a dodává, že právě ponechání původní výše rozpočtu by mělo být dostatečným argumentem proti smyšleným informacím o rušení a zeštíhlování orchestru.

Dalším pádným argumentem jsou podle náměstka podmínky vypsaného výběrového řízení, kde není žádné zadání na snižování počtu hráčů orchestru nebo jeho rozpočtu.

„Takže znovu všem opakujeme, že odvolání ředitele není motivováno snahou orchestr poškozovat, destabilizovat, zasahovat do jeho dramaturgie nebo umělecké činnosti,“ dodal Tomáš Trtek.

Oba ředitelé se navíc mohou do nově vypsaného výběrového řízení přihlásit a svůj post v něm obhájit. Petr Polívka předpokládá, že se do konkurzu přihlásí. Druhý odvolaný ředitel, Petr Kropp svoji účast ve výběrovém řízení zatím zvažuje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto KSO

Štítky KSO, KAM, odvolání, rada města, Karlovy Vary, výběrové řízení, orchestr, petice, Jan Kučera, ANO 2011, Andrea Pfeffer Ferklová, rozpočet

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení magistrátu si za odvoláním ředitelů stojí a ujišťuje veřejnost, že neplánuje organizace rušit  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.