Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Většina památek v Karlovarském kraji měla letos dobrou sezonu

Hrady a zámky v Karlovarském kraji i přes zkrácenou sezonu zaznamenaly dobrou návštěvnost. Hlavním důvodem byl zájem Čechů v době prázdnin, negativně se ale projevila absence zahraničních turistů. S adventními akcemi zatím památkáři spíše nepočítají.

Velmi dobrou návštěvnost měl letos státní Hrad a zámek Bečov nad Teplou. Přijelo tam 73.710 registrovaných návštěvníků, což je zhruba o 2500 lidí méně než v loňské rekordní sezoně. "Toto číslo bychom, kdyby nedošlo k návratu druhé vlny pandemie, během podzimních prázdnin překonali. Loňský rekord tak sice nepadl, ale i tak jsme se letos dostali mezi deset nejnavštěvovanějších státních hradů a zámků," řekl kastelán Tomáš Wizovský. Bečovský zámek se do první desítky dostal letos poprvé, skončil na devátém místě.

K vysoké návštěvnosti podle kastelána Wizovského dopomohla kromě podpory Karlovarského kraje též masivní mediální prezentace i letošní novinky, jako je třeba vylepšení zázemí pro návštěvníky. Vánoční program ani adventní trhy letos podle kastelána neplánují.

Hrad Loket letos do konce října navštívilo 128.574 návštěvníků, o 28.131 méně než loni za stejnou dobu. Podle ředitelky hradu Jany Těžké vděčí památka za vysokou návštěvnost v letních měsících tomu, že řada Čechů dala kvůli pandemii koronaviru přednost před zahraniční dovolenou rekreaci v tuzemsku a navštěvovala české turistické cíle. Svůj podíl měl i letní kulturní program.

Za dobu uzavření hradu v jarních měsících kvůli protikoronavirovým nařízením vlády přišli oproti loňským příjmům o 3,5 milionu korun. Loketský hrad je díky příjmům ze vstupného soběstačný a zcela nezávislý na dotacích či příspěvcích třetích subjektů. Je otevřený celoročně. Při uzavření do konce roku by mohli přijít podle ředitelky v podzimní vlně o zhruba 19.000 návštěvníků, což jsou příjmy dva miliony korun.

"Kompletní odhadovaná ztráta na vstupném pro letošní rok při uzavření do konce roku tak činí čtyři miliony korun. Díky podpoře státu z takzvaného kurzarbeitu tento finanční výpadek přibližně o jednu třetinu snížíme," doplnila ředitelka Jana Těžká.

Vánoční akce sice zatím plánují, ale s největší pravděpodobností je kvůli nařízením neuskuteční.

Asi největší propad zaznamenal státní zámek Kynžvart. Letos si jej přijelo prohlédnout přes 31.000 turistů, o 25 procent méně než loni. "Do konce června byla návštěvnost kvůli opatřením velmi nízká. Letní měsíce a zrušení omezení mělo za následek nárůst návštěvnosti, v průměru až o 100 procent oproti předchozím letům. Přesto to nestačilo k dohnání propadu celého roku," uvedl kastelán Ondřej Cink.

Kynžvartský zámek každoročně organizuje bohatý vánoční i silvestrovský program, ten ale musel kvůli opatřením zrušit. Na letošní prosinec připravují dvě akce, odborné kolokvium a adventní koncert v zámecké kapli, zatím pouze virtuálně na internetu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, památky, návštěvnost, Karlovarský kraj, hrad, zámek, purkrabí, pandemie covidu-19, Hrad a zámek Bečov nad Teplou, Ondřej Cink, Loket

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina památek v Karlovarském kraji měla letos dobrou sezonu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.