Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Ve Valči otevřou netradiční výstavu originálů Braunových soch

Ve Valči na Karlovarsku příští týden otevřou výstavu 28 originálů soch z dílny předního barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Expozice bude přístupná od 19. června. Netradiční expozice soch doplněná o zvukové a světelné efekty je připravena v historickém objektu bývalé kovárny. Informoval o tom dnes kastelán zámku Tomáš Petr.

Na přípravě lapidária se podíleli studenti i vyučující z Fakulty umění a designu Západočeské univerzity v Plzni. Na osvětlení, ozvučení i úpravách prostorů pracovali téměř rok. "Je to celé založené na tom, aby sochy komunikovaly a působily na emoce. Zdůrazněna je barokní dynamika těchto soch. Je tam nainstalovaná i videoprojekce, dá se s tím různě pracovat, jsou tam módy, jako je den, noc, bouřka nebo oheň," řekl organizátor Jan Morávek. Podle něj budou moci návštěvníci efekty sami ovládat, scénická světla lze programovat do jakékoli intenzity a odstínu.

Podle kastelána byl na expozici nejnákladnější odborný přesun soch, na který dohlížel i restaurátor, přesun stál přibližně 900.000 korun. Příprava expozice včetně nasvícení a ozvučení vyšla asi na 500.000 korun.

"Mezi stavebními úpravami téměř žádná investice nebyla, použili jsme pouze vápenný nátěr, podlahu vysypali štěrkem a dali na to dřevěné lávky. Takže je to zajímavá expozice právě v tom, že jsme neprováděli žádnou velkou úpravu objektu," řekl Tomáš Petr.

Stará kovárna, kde jsou sochy umístěné, byla před lety staticky zajištěna a byla opravena střecha, jinak je ale objekt v původním stavu.

Objekt lapidária bude otevřený ve stejnou dobu jako zámek. Prohlídky budou volné, nikoliv komentované. Organizátoři expozice budou pouze limitovat počet návštěvníků kvůli bezpečnostním opatřením.

Sochy postav řecké mytologie vytvořil Braun pro Valeč kolem roku 1735. V zámeckém parku ve Valči jsou vystaveny kopie většiny soch. Kopie čtyř z 28 uměleckých děl ale nebyly vůbec zhotoveny a dalších sedm kopií někdo před lety ze zámeckého parku odcizil. Po ničivém požáru zámku v roce 1976 se originály soch přemístily do kláštera v Kladrubech na Tachovsku, odkud se letos do Valče vrátily.

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, památky, výtvarné, Karlovarský, socha, Valča, Matyáš Bernard Braun, výstava, zámek, Karlovarský kraj, purkrabí, Západočeská univerzita v Plzni, Jan Morávek, kovárna, umění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Valči otevřou netradiční výstavu originálů Braunových soch  |  Kultura  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.