Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve Škodě Electric se dokončují nové trolejbusy pro Mariánské Lázně

Plzeňský podnik Škoda Electric dokončuje výrobu trolejbusů pro Mariánské Lázně. Lázeňské město získá osm nových trolejbusů za 121 milionů korun včetně DPH. Za úvěr dopravnímu podniku Městská doprava Mariánské Lázně ručí město, řekl starosta Martin Kalina (Piráti).

"Dotace tvoří z této částky celkem 80 milionů korun. Navíc dojde k následné vratce DPH, což činí dalších 20 milionů. K těmto krokům dojde do několika měsíců od platby. K umoření zbude tím pádem necelých 20 milionů korun, které dopravní podnik bude splácet v průběhu následujících deseti let," řekl Martin Kalina. Splátky úvěrů budou podle něj započítány do pravidelných kompenzací, kterými město MHD dotuje.

Nové trolejbusy budou proti těm současným nejen modernější, ale také místo naftového agregátu, který trolejbusům dodává elektřinu, budou mít bateriový pohon, aby mohly vyjet i mimo trakci.

"Vozy jsou ve finální fázi montáže. Teď vstupují do statických zkoušek a budou následovat dynamické zkoušky a pak budou předány zákazníkovi. Vozy jsou vybaveny pomocným pojezdem na baterie. Trolejbusy mohou jezdit i mimo trakční vedení asi 12 až 15 kilometrů," řekl obchodní ředitel Škoda Electric Karel Majer. Vozy by měly být dodány do Mariánských Lázní letos.

Podle zastupitele Mariánských Lázní a bývalého místostarosty Martina Hrajčíka (ANO) město nejprve se žádostí o dotaci neuspělo. Pak se ale podařilo vyjednat přesun financí z dotačního programu právě na bezemisní dopravu a lázeňské město dotaci nakonec získalo.

Podle starosty Kaliny tím ale investice do ekologické formy městské dopravy neskončí. "Další investice do infrastruktury jsou nutné. Dojde k rekonstrukci měnírny a části trolejového vedení. Na tuto investiční akci ve výši 45 milionů korun žádal dopravní podnik o další dotaci a v současnosti čekáme na vypořádání žádosti. I potom bude potřeba obnovit ještě zbytek vedení, což bude následovat v nejbližších letech," dodal Kalina.

Autoři | Foto dpkv

Štítky ČR, MHD, stroje, Škoda Electric, Mariánské Lázně, doprava, Karlovarský kraj, Martin Kalina, dopravní společnost, Česká pirátská strana, dotace, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Škodě Electric se dokončují nové trolejbusy pro Mariánské Lázně  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.