Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Mezi Karlovými Vary a Plzní začala dostavba mostů za skoro padesát milionů

Na hlavním tahu mezi Karlovými Vary a Plzní u obce Kfely začala tento týden dostavba dvou mostů. Staveniště opustil původní zhotovitel, společnost Raeder & Falge s.r.o. (nyní RAF STAVBY), loni v létě poté, co se dostal do insolvenčního řízení. V plánu je první most od Karlových Varů opravit a druhý kvůli špatnému stavu zbourat a postavit nový. Hotové by měly být do konce roku, řekl ředitel karlovarské správy Ředitelství silnic a dálnic Lukáš Hnízdil.

Rekonstrukce obou mostů začala původně loni. Stavební práce ale byly v srpnu zastaveny kvůli insolvenčnímu řízení, v němž se zhotovitel stavby nacházel. Mosty měly být hotové už loni na podzim. ŘSD je musela nechat před zimou zakonzervovat, aby se nezhoršil jejich stav. Úpravy stály 3,3 milionu korun.

Následné průzkumy mostů ukázaly, že do druhého mostu ze směru od Karlových Varů zatéká, a musí se proto vyměnit za nový. ŘSD za něj nově zaplatí 33 milionů korun bez DPH. Na druhém mostě se pokračuje v rekonstrukci podle původního plánu, náklady jsou 15 milionů korun bez DPH. Původně měla zakázka stát 53 milionů korun. První stavební firmě zaplatilo ŘSD dva miliony korun za stavební práce a dalších 13 milionů korun jako zálohu.

Navázat na rozdělané práce bude podle nového zhotovitele náročnější. „Je to betonový most z roku 1973, takže tam může být spoustu věcí špatně. Ale bylo štěstí, že investor, ŘSD, nechal celý most zakonzervovat na zimu, to znamená, že byly zasypány opěry, křídla a nedošlo k degradaci spodních částí mostu," řekl za zhotovitele jednatel Zdeněk Popov.

Ačkoli demolice a výměna druhého mostu potrvá déle, oba mosty se otevřou až současně. Předpoklad je polovina prosince. Do té doby budou muset řidiči místem projíždět po souběžné objízdné trase, na které je kyvadlová doprava řízena semafory.

Úpadek stavební společnosti RAF STAVBY prohlásil ústecký krajský soud na začátku loňského října. Letos v únoru její věřitelé rozhodli o prohlášení konkurzu. Přihlásili 416 pohledávek za 791 milionů korun. Jako jeden z věřitelů se podle mluvčího Jana Rýdla přihlásilo i ŘSD. Kromě Kfel ústecká firma v kraji nedostavěla ani most v Chebu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD Karlovarský kraj

Štítky ČR, správa, stavby, most, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Karlovými Vary a Plzní začala dostavba mostů za skoro padesát milionů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.