Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nová lávka pro turisty a cyklisty odlehčí houpacímu mostu ve Svatošských skalách

Ještě letos by mohla být dokončena nová lávka přes řeku Ohři ve Svatošských skalách. Nový most, jehož stavba byla včera zahájena, doplní stávající dřevěněnou, takzvanou houpací lávku, která už není v dobrém stavu.

Nově vybudovaná konstrukce bude sloužit i pro potřeby složek Integrovaného záchranného systému. Stavba má být hotova do konce listopadu 2020.

Karlovarský kraj se po dlouhém a složitém jednání stal vlastníkem pozemků nutných pro stavbu nové lávky, které byly součástí areálu v majetku České pošty. „Karlovarský kraj chtěl jednak vybudovat novou lávku, aby cyklisté a turisté mohli bezpečně projíždět po vytíženém úseku cyklostezky mezi Karlovými Vary a Loktem. Dále jsme měli za cíl také zachovat hojně navštěvovaný areál pro rodiče s dětmi, který se nachází poblíž lávky.  Původně jsme se s vedením České pošty nemohli shodnout na ceně, za kterou by pozemky potřebné ke stavbě a ty, na nichž se nachází dětský areál, prodala. Na obou stranách jsme samozřejmě chtěli postupovat s péčí řádného hospodáře. Nakonec vše vyřešil bezúplatný převod pozemků do majetku kraje. Nyní už běží přípravné práce ke stavbě a my se těšíme, že bychom pak v příští cyklistické a turistické sezóně vedle staré vysloužilé lávky mohli lidem nabídnout zbrusu nový most,“ uvedl náměstek hejtmana Dalibor Blažek.

Stavbu lávky provede na základě výsledku výběrového řízení společnost Metrostav, a. s. Jde o investiční akci, kterou hradíme z krajského rozpočtu. Náklady dosáhnou celkem 23,2 korun včetně DPH. Zafinancovat ale musíme také vybudování přístupové cesty, která je nyní v přípravě a její dokončení se předpokládá v době předání hotové lávky. Věřím, že všem výletníkům bude nová lávka dobře sloužit a že se jim bude líbit i její architektonické řešení,“ vysvětlil hejtman Karlovarského kraje Petr Kubis. 

Konstrukce lávky bude ocelová s dřevěnou mostovkou z dubu a modřínu, dalším použitým materiálem se stane beton pro spodní stavbu a kámen pro obklady opěr. Pro napojení lávky bude využito stávající cyklostezky a přístupové cesty do volnočasového areálu na pravém břehu řeky Ohře.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jana Pavlíková

Štítky most, doprava, Karlovarský kraj, Svatošské skály, cyklistika, turistika, lávka, Ohře, pozemek, Česká pošta, Karlovy Vary, Petr Kubis, Dalibor Blažek, Loket, Metrostav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová lávka pro turisty a cyklisty odlehčí houpacímu mostu ve Svatošských skalách  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.