Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavební firma nedostavěla v Karlovarském kraji mosty. Soud jmenoval insolvenčního správce

Krajský soud v Ústí nad Labem vyhověl žádosti některých věřitelů RAF STAVBY s. r. o. (dříve Raeder & Falge s.r.o.) a stanovil pro ni předběžného insolvenčního správce. Na firmu, která například nedostavěla mosty v Karlovarském kraji, v Chebu a u Kfel, podali 1. srpna návrh na insolvenční řízení věřitelé. Někteří poukazují i na netransparentnost změn v majetkové struktuře. Firma to odmítá. S pohledávkami se do insolvenčního řízení přihlásily už čtyři desítky věřitelů. Předběžný správce bude mít za úkol zmapovat stav a majetek firmy a převody jejího majetku, vyplývá z dokumentů v insolvenčním rejstříku.

Soud ještě o případné úpadku nebo zamítnutí návrhu nerozhodl, ale v oprávněných případech může stanovit předběžného insolvenčního správce před tímto rozhodnutím. Správce má zajistit, aby do doby případného rozhodnutí o úpadku dlužníka nemohli být poškozeni věřitelé, rozsah a stav majetkové podstaty. Předběžný insolvenční správce má soudu podat zprávu o stavu majetku dlužníka a o své činnosti do 5. září. Zřejmě poté by mohl soud rozhodnout o případném úpadku nebo jiném řešení.

Do insolvenčního řízení bylo přihlášeno doposud 36 pohledávek věřitelů po splatnosti, z nichž vyplývá, že společnost dlužníka neplní po dobu déle než tři měsíce své závazky a zejména není pokračováno v pracích na stávajících zakázkách, které zůstaly rozestavěny. Věřitelé opakovaně argumentují i tím, že dlužník s nimi nekomunikuje a nevědí, jak dále postupovat. Soud má za to, že takový stav neodpovídá dlužníkem předestřenému argumentu kontinuity vedení společnosti dlužníka a stávajícího provozu," stojí ve zdůvodnění rozhodnutí o jmenování předběžného správce.

Správce má podle rozhodnutí soudu především přezkoumat účetnictví a vlastnickou strukturu společnosti RAF STAVBY, která se stala nástupce společnosti Raeder & Falge. Novým majitelem se stala společnost Freight Logistic Group a.s. Jejím jediným akcionářem je Pombal Group Ltd. se sídlem na Marshallových ostrovech.

Raeder & Falge je zhotovitelem lávky přes nádraží v Chebu. Jde o stavbu za 150 milionů korun. Město nyní řeší, co s rozestavěným mostem udělá. Nedokončená zůstala také rekonstrukce dvou mostů, kterou firma dělala pro Ředitelství silnic a dálnic u Kfel na Karlovarsku. I zde zadavatel konstatoval, že práce skončily a dodavatelská firma nekomunikuje.

Přihlášených pohledávek přibývá a jdou do mnoha milionů korun, firma Raeder & Falge měla loni obrat podle své účetní závěrky přes 909 milionů korun. V insolvenčním rejstříku jsou zanesené údaje, podle nichž poslední audit společnosti poukázal na velkou nejistotu plynoucí z nejasné krytých vysokých krátkodobých závazků převyšujících 368 milionů korun, přičemž krátkodobé pohledávky byly ve výši 145 milionů korun

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky Soud, Spor, Vary, Karlovy, Insolvence, Karlovarský kraj, Raeder & Falge, pohledávka, dlužník, Cheb, Ústí nad Labem, Ředitelství silnic a dálnic, Freight Logistic Group a.s., Marshallovy ostrovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavební firma nedostavěla v Karlovarském kraji mosty. Soud jmenoval insolvenčního správce  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.