Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Banka má pochyby o novém vlastníku firmy Raeder & Falge, firma to odmítá

Česká spořitelna požádala soud o stanovení předběžného insolvenčního správce v insolvenčním řízení proti stavební firmě RAF STAVBY, dříve Raeder & Falge. Převzetí firmy, která mimo jiné staví lávku přes nádraží v Chebu, je podle stanoviska banky, jež je jedním z věřitelů, podezřelé. Firmu s dluhy v milionech korun podle ní oficiálně ovládá 75letý důchodce, který má sám exekuce. Firma spekulace banky odmítla a tvrdí, že i nový vlastník pokračuje v řízení firmy s péčí řádného hospodáře. Vyplývá to z dokumentů zveřejněných v insolvenčním rejstříku.

Problémy firmy RAF STAVBY komplikují i dokončení lávky v Chebu, na což upozornilo regionální vydání deníku Mladé fronty DNES. Podle místostarosty Ladislav Hrubého (VPM) se na stavbě sice v omezené míře, ale stále pracuje. „Město Cheb splnilo veškeré závazky, které k firmě mělo,“ ujistil místostarosta. Nicméně stavba lávky se zpožďuje. Původně měla být už hotová, po dohodě s městem se termín dokončení stavby za 150 milionů korun posunul, zatím do konce září. Podle Hrubého je ale už nyní zřejmé, že ani tento termín dodržen nebude. Ačkoli město stále věří, že firma lávku dostaví, musí se připravit i na variantu, že z nějakého důvodu firma stavbu nedokončila. Pak by ji zřejmě musela dostavět jiná firma.

Firma Raeder & Falge v červnu 2022 změnila vlastníka. Novým majitelem se stala společnost Freight Logistic Group a.s. Jejím jediným akcionářem je POMBAL GROUP Ltd. se sídlem na Marshallových ostrovech. A jediným členem správní rady této firmy je pak Josef Kunart. Pětasedmdesátiletý Kunart je podle zjištění právníka České spořitelny 12 let v exekuci.

"Pan Josef Kunart se nejeví jako důvěryhodná osoba i s ohledem na to, že dovede ovládat Dlužníka skrze offshoreovou strukturu umístěnou na Marshallových ostrovech, avšak současně v Česku dluží peníze jako povinný v exekučních řízeních, u osoby pana Josefa Kunarta lze důvodně pochybovat, že bude schopen zajistit řádné plnění povinnosti Dlužníka podle insolvenčního zákona,“ uvádí v návrhu na stanovení předběžného insolvenčního správce v zastoupení Česká spořitelna. "Skutečnosti (...) vedou k důvodné obavě, že pan Josef Kunart je toliko nominální řídící osobou a nominálním vlastníkem s tím, že reálný vliv je vykonáván jinou osobou nebo osobami," uvádí právník spořitelny.

Podle RAF stavby jde o nepotvrzené spekulace. "Předně je třeba konstatovat, že změny ve vlastnické struktuře Dlužníka (...) nenasvědčují nic o tom, že by zde měl být dán jakýkoliv důvod omezovat Dlužníka v jeho dispozičních oprávněních, a to zvlášť v situaci, kdy insolvenční návrh Navrhovatele byl podán před asi týdnem a nebylo o něm jakkoliv rozhodováno," uvedla Raf stavby ve svém vyjádření zveřejněném v rejstříku.

"Pan Josef Kunart má dlouholeté podnikatelské zkušenosti a jeho vzdělání dokonce pochází z oboru železniční dopravy včetně vysokoškolského vzdělání, konkrétně pak včetně řízení provozu na vlečkách, které jsou jedním z hlavních oborů podnikatelské činnosti Dlužníka. Pan Josef Kunart byl také v přímém osobním kontaktu s pověřenými zaměstnanci Česká spořitelna, a.s., kdy se v minulých týdnech účastnil jednání ve věci úvěrového financování společnosti Dlužníka. Kontinuitu Dlužníka v dosavadním řízení společnosti zajišťuje pan Lubomír Červinský, tedy předchozí dlouholetý vlastník a zakladatel společnosti, který nyní působí v pozici člena dozorčí rady a výkonného poradce," uvedla firma a navrhla, aby soud návrh na stanovení předběžného insolvenčního správce zamítl

Česká spořitelna je jedním z věřitelů stavební firmy RAF stavby, která čelí návrhu na vyhlášení insolvenčního řízení. Bývalá Raeder & Falge dluží této bance 5,9 milionu. Celkem byly zatím do insolvenčního řízení přihlášeny pohledávky ve výši přes 20 milionů korun. Soud už v úterý vyzval firmu, aby se k insolvenčnímu návrhu vyjádřila.

Přihlášené pohledávky jdou sice do milionů korun, ale firma Raeder & Falge měla loni obrat přes 909 milionů korun. Firma prochází pravidelně auditem. Ten poslední z roku 2021, který je součástí vyjádření firmy v insolvenčním sporu, potvrdil, že účetní uzávěrka firmy dává věrný obraz hospodaření společnosti. Audit nicméně poukazuje i na nejistotu, kterou mohou představovat krátkodobě závazky převyšující 368 milionů korun, přičemž krátkodobé pohledávky jsou ve výši jen 145 milionů korun.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Raeder&Falge

Štítky ČR, stavby, silnice, most, Cheb, RAF STAVBY, insolvence, Raeder & Falge, Česká spořitelna, banka, lávka, Ladislav Hrubý, pohledávka, Marshallovy ostrovy, Freight Logistic Group a.s., Mladá fronta DNES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Banka má pochyby o novém vlastníku firmy Raeder & Falge, firma to odmítá  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.