Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Karlovarský dopravní podnik hledí do budoucnosti, na linkách testuje první elektrobus

Konec spalovacích motorů v celé Evropě se sice pomalu, ale nezadržitelně blíží. Dopravci i přepravci tak musejí začít hledat cesty, jak obměnit vozový park a plánovat postupný přechod například na elektromobily. Dopravní podnik Karlovy Vary (DPKV) proto teď testuje nový elektrobus.

„Patříme mezi společnosti, které sledují a velmi úspěšně a rychle aplikují nejrůznější moderní trendy do svého provozu. Nyní přicházíme s testem elektrobusů, ve kterých spatřujeme určitou alternativu a doplnění našeho vozového parku,“ říká předseda představenstva DPKV Jiří Vaněček. DPKV je již mnoho let společností, která se chová velmi šetrně i k životnímu prostředí v lázeňském městě. I z tohoto pohledu je tedy elektromobilita aktuální téma. Do ulic Karlových Varů nyní vyrazil elektrobus značky MAN, který má v ostrém provozu odpovědět na mnoho otázek.

„Testujeme například, zda nový vůz dokáže jezdit celý den na jedno nabití. Je sice vybaven rekuperací a dochází k částečnému dobíjení baterií, ale každá linka má jinou délku, jinou četnost spojů a jiný profil,“ pokračuje dále místopředseda představenstva Lukáš Siřínek s tím, že elektrobus jezdí každý den na jiné lince. Cestující se tak s ním mohli svést již například na linkách 2, 5 a 16. Testovaný elektrobus určitě není posledním, který cestující v ulicích Karlových Varů potkají. Vedení DPKV plánuje v testovacích jízdách pokračovat a postupně zahájit přechod na elektromobilitu.

„Vnímáme tuto cestu jako správnou. Karlovy Vary jsou zapsány do UNESCO a jsou lázeňským městem. I proto chceme přispět k čistotě ovzduší a životního prostředí. V lázeňském centru se navíc v současné době připravuje zásadní projekt takzvaného Divadelního korza, které uzavře individuální dopravu od Císařských lázní k Vřídelní kolonádě. Cílem rovněž je, aby do tohoto území zajíždělo i minimum autobusů a když už, tak pouze na elektrický pohon,“ doplňuje náměstek primátorky Tomáš Trtek s tím, že snahou vedení společnosti do následujících let bude více zapojit do městské hromadné dopravy i lanovku Imperiál – Divadelní náměstí a tím minimalizovat vjezdy autobusů do lázeňského centra.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Dopravní podnik Karlovy Vary

Štítky dopravní podnik, elektrobus, testování provozu, Dopravní podnik Karlovy Vary, Evropa, lázně, Karlovy Vary, UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský dopravní podnik hledí do budoucnosti, na linkách testuje první elektrobus  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.