Počasí dnes8 °C, zítra5 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kraj chce vyměnit všechny linkové autobusy, nové vozy vyjdou na 800 milionů korun

Vedení Karlovarského kraje vypisuje výběrové řízení na dodavatele nových autobusů na CNG. Podle náměstka hejtmana Jana Bureše (ODS) má kraj už zhruba rok písemný příslib dotace na obnovu vozového parku a to ve výši 600 milionů korun.

„Předpokládáme, že všechny vozy budou ve vlastnictví Karlovarského kraje, který je dá do výpůjčky dopravcům. Ti se budou o zajištění dopravní obslužnosti ucházet celkem ve čtyřech oblastech, na které bude kraj rozdělen,“ vysvětluje Jan Bureš.

Zmíněné oblasti budou Chebsko, Sokolovsko, Karlovy Vary sever a Toužimsko. V posledně jmenované oblasti budou ale autobusy rozděleny mezi menší dopravce. „U prvních třech oblastí se bude soutěžit. Zájemci se ale budou moci přihlásit do všech oblastí nebo třeba pouze do jedné," pokračuje dále náměstek.

Nové vozy mají být k dispozici na konci roku 2022 a budou si je přebírat dopravci, kteří uspějí v krajské soutěži. Vedení kraje žádá předání všech autobusů najednou, čímž mu odpadnou náklady na zajištění jejích parkování nebo pojištění. „Chceme, aby od 1. ledna 2023 vyjeli na všechny krajské linky nové vozy. Touto výměnou sledujeme ekonomický a ekologický přínos pro krajský rozpočet a také celý region. Autobusy budou na SNG, tedy stlačený plyn a to znamená velmi ekologický provoz,“ dodává Jan Bureš.

Zakázka na dodávku autobusů je rozdělena na menší a větší autobusy. Těch menších do 8,5 metru má přijít 109 a zbylých 61 bude do délky maximálně 11,5 metru.

„V současné době začínáme hledat dodavatele autobusů a počítáme s finanční dotací, která má přijít z programu Integrovaný regionálního operačního programu,“ dodal hejtman Karlovarského kraj Petr Kulhánek (STAN) s tím, že vedení kraje má ve smlouvě ještě opci na nákup dalších autobusů v hodnotě 200 milionů korun. Opce byla do smlouvy dána pro případ, že by v Karlovarském kraji došlo k navýšení nebo rozšíření počtu meziměstských linek a byly potřeba další vozy, tak aby byly za stejně výhodnou cenu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto dpkv

Štítky autobusy, CNG, Karlovarský kraj, nákup, výpůjčka, dotace, Jan Bureš, ODS, Karlovy Vary, okres Cheb, okres Sokolov, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj chce vyměnit všechny linkové autobusy, nové vozy vyjdou na 800 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.