Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Od soboty budou v úseku mezi Dalovicemi a Hájkem opět jezdit vlaky

Od soboty začnou znovu jezdit vlaky v úseku mezi Dalovicemi a Hájkem na trati 140 mezi Chebem a Chomutovem. Jde o úsek, kde se v dubnu v roce 2018 zřítil svah i s tratí. Omezení dopravy z důvodu rozsáhlejší opravy tratě začalo v tomto úseku loni 15. května, vlakovou dopravu nahradily autobusy, uvedla v tiskové zprávě regionální mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Správa železnic nyní dokončila poblíž Hájku opravu železničního náspu. Podle mluvčího Správy železnic Dušana Gavendy náklady na nynější opravu náspu vyšly na 163 milionů korun. Celkově ale Správa železnic na trati investuje více než miliardu korun.

"V rámci opravných prací zde bylo nutné v délce 185 metrů kompletně odtěžit nestabilní těleso náspu vysoké až devět metrů, zpevnit podloží náspu, zajistit dostatečné odvodnění z okolních pozemků a zřídit nový propustek. Následně bylo potřeba vybudovat nový násep tělesa železničního spodku s výztužným prvkem a opětovně zřídit železniční svršek a trakční vedení, aby mohlo dojít k obnovení dopravy," uvedl na dotaz Dušan Gavenda.

Stavební práce měly původně skončit koncem loňského roku, kvůli vzniklým komplikacím se ale termín dokončení musel posunout. Navíc práce v zimě přerušily nevhodné klimatické podmínky. "V průběhu odtěžování tělesa náspu došlo ke zjištění několika geologických anomálií v podobě uhelných slojí, tektonické poruchy a smykových ploch, a také k rozsáhlému rotačně-planárnímu sesuvu. Odstranění těchto anomálií negativně ovlivnilo harmonogram postupu prací, mimo jiné kvůli nim bylo nutné nad plánovaný rámec stavby odtěžit 25 metrů náspu navíc," informoval mluvčí Správy železnic.

Letos ani příští rok nejsou na trati podle Gavendy v plánu žádné další stavební práce. Správa železnic ale bude úsek včetně přilehlých pozemků monitorovat.

U Dalovic se 14. dubna 2018 sesunul svah pod asi 70metrovým úsekem trati. Jen díky pozornosti traťmistra, který si všimnul známek závady, se podařilo dopravu zastavit ještě před samotným sesuvem. Opravy trati začaly hned po nečekaném sesuvu náspu, jenže při opravě se ukázalo, že podobá havárie hrozí i na dalších místech. Příčiny sesuvu, jak ukázaly průzkumy, byly už z dob vzniku stavby.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto facebook.com

Štítky ČR, železnice, stavby, Karlovarský kraj, doprava, oprava, Správa železniční dopravní cesty, České dráhy, Cheb, Chomutov, sesuv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od soboty budou v úseku mezi Dalovicemi a Hájkem opět jezdit vlaky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.