Počasí dnes12 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Most, který v roce 1968 neunesl tři ruské tanky, čeká demolice

Dvorský most v Karlových Varech, který je opředen legendami z doby invaze ruských vojsk, půjde k zemi. Mnoho let byl v havarijním stavu a nyní bude na jeho místě postaven most nový. Celkové náklady dosahují částky 120 milionů korun a hotovo má být do konce letošního roku.

„Po převzetí staveniště začaly přípravné práce na demolici mostu, které jdou o poznání rychleji, než se původně počítalo. Urychlí se tím i celý proces demolice,“ uvedl náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík (ODS).

Celá realizace stavby nového Dvorského mostu byla zadána takzvaným „žlutým fidicem“, což zjednodušeně znamená, že veškeré přípravné, demoliční i stavební práce provádí jedna dodavatelská firma. „Je to systém, který se hodně používá při velkých státních zakázkách například ze strany Ředitelství silnici a dálnic a před pár lety byl tímto způsobem postaven i nedaleký Doubský most,“ pokračuje náměstek primátorky s tím, že hlavní část demolice mostu by měla začít 1. dubna.

Demolice a stavba mostu si vyžádala velmi zásadní omezení dopravy v lázeňském městě, kde si ale řidiči rychle zvykli a problémy v plynulosti dopravy jsou minimální. Hotovy jsou i objízdné trasy pro cyklisty, neboť pod mostem procházela páteřní cyklostezka Ohře.

„Pro pěší je zajištěna bezbariérová trasa mezi oběma břehy řeky Ohře technologickou lávkou. Ta je pro potřebu pěších upravena a na obou březích doplněna chodníkovou plochou navazující na stávající chodníky,“ vysvětlila mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

Nový most bude o třech polích, z ocelových nosníků spřažených železobetonovou deskou, rozpětí jednotlivých polí je 29,5 + 30 + 29,5 metru. Celková délka mostů je 100,5 metru, šířka 13,85 metru. Šířka komunikace je 8 metrů a chodníků 2,25 a 1,5 metru. Založení mostu je částečně hlubinné na velkoprůměrových pilotách.

Zajímavostí Dvorského mostu jsou legendy datující se do období 21. srpna roku 1968, kdy do Karlových Varů přijela ruská vojska. Pamětníci udávají, že před mostem byla značka 15t označující maximální nosnost 15 tun, ale velitel ruské kolony si myslel, že je povolen vjezd patnácti tankům, tak tam tři z nich najeli a most se zřítil. Dva tanky se údajně vyprostily sami, pro třetího musel přijet tank vyprošťovací.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořinek a facebook.com

Štítky Dvorský most, okupace, 1968, žlutý fidic, Karlovy Vary, demolice, ODS, Ředitelství silnic a dálnic, Ohře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Honza Větrník

Tak nyní snad už ten most těch 15 tanků unese !!!

Čtvrtek, 25. března 2021, 21:54Odpovědět

Most, který v roce 1968 neunesl tři ruské tanky, čeká demolice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.