Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za rychlou stavbu Dvorského mostu si bude muset karlovarská radnice připlatit

Výběrové řízení na dodavatele demolice a stavby nového přemostění přes řeku Ohři má nejasný výsledek. Do soutěže, kterou vyhlásilo město Karlovy Vary, se přihlásila pouze jedna společnost a dvě další vznesly během řízení dotazy.

„Musíme se nyní rozhodnout, jestli nabídku přijmeme nebo ne,“ řekl stručně náměstek karlovarské primátorky Petr Bursík (ODS).

Náměstek odmítl komentovat cenu, kterou za stavbu přihlášená společnost požaduje. Přiznal ale, že je vyšší, než vedení města očekávalo.

„Odhad z roku 2017 se pohyboval kolem devadesáti až sta milionů korun. Nyní je tok 2020 a vše je samozřejmě dražší. Navíc chceme, aby byl most postaven v co nejkratším čase a tak si pravděpodobně budeme muset za rychlost připlatit,“ pokračoval dále náměstek.

Vedení města nyní zvažuje, zda nabídku přijmout, nebo zda zodpovědět dotazy dvou zmiňovaných společností a počkat na jejich nabídky. I proto nechce komentovat nabízenou cenu jediné přihlášené firmy. Zakázka na stavbu Dvorského mostu byla zadána takzvaným „žlutým fidicem“, což je systém zadání zakázky, kde vše realizuje vítězný subjekt, tedy projekt, demolici stávajícího přemostění a stavbu nového mostu.

„Z pohledu zadavatele je v tomto postupu vyšší míra vstupních rizik, neboť například nezná projektové řešení, ale většinou je časově i ekonomicky daleko výhodnější než standardně zadávaná zakázka podle projektové dokumentace,“ vysvětlila před časem mluvčí karlovarské radnice Helena Kyselá.

Rozhodující kritéria stanovilo vedení radnice takto – 40% rychlost stavby, 40% cena díla a 20% odborné složení realizačního týmu. „Rekonstrukce Dvorského mostu je pro nás zásadní a velmi důležitou stavbou. Musíme brát samozřejmě v úvahu, že se jedná o velmi frekventované místo, jehož uzavírka bude dlouho komplikovat dopravu ve městě. A proto je logické, že pokud budeme chtít tuto stavbu urychlit, budeme si muset připlatit,“ dodal Petr Bursík.

Stavba Dvorského mostu má být jedním z prvních projektů, na který chce město použít peníze ze schváleného úvěru ve výši sedmi set milionů korun. Demolice stávajícího a stavba nového mostu je odhadována na zhruba čtrnáct měsíců.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky doprava, omezení, Dvorský most, Karlovy Vary, demolice, radnice, Ohře, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za rychlou stavbu Dvorského mostu si bude muset karlovarská radnice připlatit  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.