Počasí dnes11 °C, zítra11 °C
Neděle 13. října 2024  |  Svátek má Renáta
Bez reklam

Kraj získal půlmiliardovou dotaci na nákup 150 nových ekologických autobusů

Úspěch slaví vedení Karlovarského kraje se čtyřmi projekty v rámci žádosti o dotace z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Celková suma získaných dotací činí 559 milionů 725 tisíc korun. Kromě komfortní možnosti přepravy přispějí nové vozy na CNG i k výraznému zlepšení kvality životního prostředí.

„Celkem kraj pořídí 150 autobusů ve dvou velikostech, což umožní kompletní výměnu vozidel v celém regionu. Jsem nesmírně rád, že se práce na projektu, na kterém jsme pracovali více než 2,5 roku, vyplatila a dotáhli jsme ji do úspěšného konce,“ uvedl náměstek hejtmana Martin Hurajčík (ANO).

Už v roce 2017 přehodnotil kraj svůj původní záměr, kterým bylo vyhlášení velkého tendru na provozovatele regionální autobusové dopravy.

„Chtěli jsme totiž i nadále spolupracovat s malými a středními podniky, které autobusovou dopravu pro kraj provozují, místo toho, aby zanikly a lidé přišli o práci. Deklarovali jsme tento záměr jak usnesením Rady kraje, tak v Evropském věstníku. Myšlenku na vlastní autobusy jsem měl v hlavě už od začátku, ale podmínky to příliš neumožňovaly,“ pokračuje dále náměstek.

Problém byl v tom, že kraj nemá svůj vlastní dopravní podnik. Původní výzva v rámci IROP totiž obsahovala podmínku, že žadatel o dotaci musí být zároveň provozovatel autobusů. Proto museli zástupci kraje podstoupit složitá a dlouhá jednání s ministerstvy, Úřadem na ochranu hospodářské soutěže a také s Evropskou komisí.

„Nakonec jsme dosáhli schválení výjimky Evropskou komisí pro náš kraj a zároveň tedy i pro všechny ostatní regiony. Jak je vidět, i malý kraj může dokázat velké věci,“ zdůraznil Martin Hurajčík.

Díky výjimce od Evropské komise může kraj získat do vlastnictví nové moderní, ekologické, nízkopodlažní, bezbariérové, klimatizované autobusy s moderním odbavovacím a informačním systémem na CNG pohon.

„Vypíšeme výběrové řízení nejen na dodavatele autobusů, ale také na provozovatele a to ve třech oblastech kraje. Ve čtvrté oblasti jsme připraveni jednat o smlouvě s malými a středními podniky tak, jak jsme deklarovali,“ dodal náměstek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky autobusy, dotace, IROP, Karlovarský kraj, CNG, výjimka, Martin Hurajčík, Evropská komise, ANO 2011, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj získal půlmiliardovou dotaci na nákup 150 nových ekologických autobusů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.