Počasí dnes6 °C, zítra6 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cheb letos nevypíše soutěž na nového dopravce městské hromadné dopravy

Vedení města Chebu se dostalo do složité situace. Rádo by soutěžilo nového dopravce na linky městské hromadné dopravy a rádo by, aby obyvatelé jezdili v moderních vozech. Problém je ale v dotacích a dlouhých dodávkách nových autobusů.

„Je naprosto skandální, že dotační peníze jsou takříkajíc vyprodány během dvaceti vteřin od chvíle, kdy je možné o ně žádat. Navíc všechny dotační peníze určené třem strukturálně postiženým krajům míří pouze do Moravskoslezského kraje. Dotace na školství byly vyprodány za pět vteřin a nikomu nevadí, že vše čerpá jedna firma,“ postěžoval si starosta Chebu Antonín Jalovec  (VPM) s tím, že město nemá při tomto způsobu rozdělování dotací šanci.

Chebu letos končí smlouva na provozování MHD s dopravcem Autobusy Karlovy Vary. Jiného dopravce ale nemá smysl soutěžit, neboť podmínky, které vedení Chebu chce do soutěže zařadit by žádný dopravce nebyl schopen splnit.

„Jednak nemáme dotaci a jednak víme, že případný vítěz soutěže není schopen v krátkém časovém úseku zajistit nízko emisní moderní autobusy, které bychom pro naše obyvatele požadovali,“ pokračuje dále starosta s tím, že dodávka jednoho nového vozu trvá v současné době zhruba jeden rok, neboť jsou výrobci autobusů zahlceny objednávkami.

Smlouva Chebu se společností Autobusy Karlovy Vary končí 31. prosince letošního roku a vedení města musí s dopravcem vyjednat její prodloužení na další dva roky.

„Prvního ledna musíme mít dopravu zajištěnu. Původně jsme chtěli soutěžit dopravce na nadcházejících deset let. Tuto myšlenku ale musíme odložit. Předpokládáme, že se nám podaří vyjednat se stávajícím dopravcem stejné nebo podobné podmínky jako dosud, jen budeme požadovat, aby dopravce na naše linky zajistil alespoň o trochu lepší a modernější autobusy. Protože jejich vzhled i stáří je oprávněně kritizováno našimi obyvateli,“ dodal Antonín Jalovec s tím, že město každoročně hromadnou dopravu dotuje zhruba patnácti miliony korun. Základní jízdné v Chebu stojí 14 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky MHD, Cheb, dotace, výběrové řízení, Autobusy KV, Karlovarský kraj, městská hromadná doprava, soutěž, Moravskoslezský kraj, Autobusy Karlovy Vary, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cheb letos nevypíše soutěž na nového dopravce městské hromadné dopravy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.