Počasí dnes21 °C, zítra22 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Většina rizikových úseků silnic v Karlovarském kraji se vyřešila

V Karlovarském kraji se daří napravovat rizikové úseky silnic, na které pravidelně na základě údajů o dopravních nehodách upozorňuje Dopravní konference organizovaná Besipem a Fondem zábrany škod. Řekl to dnes koordinátor konferencí Martin Kostelenec. Letos se konference zabývala úseky u Smilova a u Studánky.

Podle Kostelence patří Karlovarský kraj mezi nejaktivnější ve snaze upravit nebezpečné úseky s častými nehodami. "Máme tady jen jedno místo, které se momentálně nerealizuje, 14 opatření bylo realizováno a šest se připravuje. Takže úspěšnost je tady velmi dobrá," řekl novinářům Martin Kostelenec.

I když vytipovaná místa nemusí být nejproblematičtější z pohledu následků nehod, jde o úseky, kde policie zaznamenává větší počet nehod v posledních pěti letech. Například úsek na silnici I/13 u Smilova na hranici Karlovarského a Ústeckého kraje, kde řidiči kvůli kombinaci svahu a navazujícího oblouku často nezvládnou řízení a havarují. Za posledních pět let to bylo dvacetkrát a devět osob se zranilo. Dvanáctkrát se za posledních pět let bouralo a pět lidí se zranilo na silnici II/217 u Studánky na Ašsku.

Dopravní odborníci u podobných úseků navrhnou možná řešení zvyšující bezpečnost dopravy. Záleží pak na správci komunikací, obcích, krajích nebo Ředitelství silnic a dálnic, jestli podněty z konference využijí. V Karlovarském kraji je to podle Kostelence často.

Podle náměstka hejtmana Karlovarského kraje Martina Hurajčíka (ANO) krajští silničáři zjištění a návrhy dopravní konference Besipu zahrnují do plánů svých oprav. "Například nyní chystáme na doporučení policie a této konference doplnění motorkářských svodidel na jednom úseku a také na jiném úseku kde byly časté srážky se zvěří, jsem zadal přípravu instalací odpuzovačů. Jsme jediný kraj, který má přímo v rozpočtu položku Besipu ve výši pět milionů korun, tak právě z těchto peněz pak děláme tyto bodové úpravy silnic," řekl Hurajčík.

Autoři | Foto

Štítky ČR, automobilová, správa, prevence, Karlovarský kraj, silnice, konference, Studánka, Fond zábrany škod, havárie, ANO 2011, Ředitelství silnic a dálnic, Ústecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina rizikových úseků silnic v Karlovarském kraji se vyřešila  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.