Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Města budou kompenzovat ztrátu dopravních podniků vzniklou v důsledku pandemie

Podobně jako všichni provozovatelé veřejné dopravy napříč Českou republikou se i dopravci v Karlovarském kraji potýkají s důsledky koronavirové pandemie a zejména s finančními dopady. Město Karlovy Vary i Sokolov pomohou společnostem pokrýt propady tržeb.

„V radě města jsme se shodli na navýšení kompenzace, kterou dopravnímu podniku hradíme za zajištění městské linkové dopravy o deset a půl milionu korun. V souvislosti s koronavirovou pandemií čelil v předchozích měsících dopravní podnik poměrně dramatickému propadu tržeb z přepravních služeb. Po dobu platnosti vládních opatření došlo k významnému poklesu cestujících, zavedením prázdninových jízdních řádů se enormně ponížil i dopravní výkon. Tuto situaci nemohl Dopravní podnik Karlovy Vary v žádném případě předvídat a naše finanční pomoc je tak bezpochyby oprávněná,“ vysvětluje náměstek primátorky Tomáš Trtek.

Dopravní podnik Karlovy Vary vyčíslil propad na tržbách způsobený pandemií Covid – 19 na částku 10,5 mil Kč, která zahrnuje jak skutečně zaúčtované ztráty, tak i odhad propadu tržeb do konce roku 2020. Do částky se promítl pokles tržeb autobusů MHD i lanové dráhy Imperial, která je součástí MHD v Karlových Varech.

„Dostali jsme se do vážné situace a ve spolupráci s naším jediným akcionářem děláme maximum pro to, by nedošlo ke kolapsu městské veřejné dopravy. Finanční kompenzace ze strany města je pro nás důležitá, abychom nadále byli schopni plnit veškeré naše závazky. Pomoci si velice vážíme,“ kvituje přístup rady města Lukáš Siřínek, místopředseda představenstva Dopravního podniku Karlovy Vary.

V Karlových Varech se neplánuje zvyšování cen jízdného ani snižování četnosti spojů. To samé platí i v Sokolově, kde vedení města rovněž schválilo pomoc dopravci zajišťujícímu městskou hromadnou dopravu.

„Schválili jsme příspěvek na městskou hromadnou dopravu ve výši jeden a půl milionu korun jako kompenzaci za ztráty, které dopravci vznikly během dvou koronavirových měsíců. Myslíme si, že tento krok je logický a věříme, že pomoc schválí i zastupitelé,“ sdělil místostarosta Sokolova Jan Picka.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky peníze, pomoc, kompenzace, MHD, Karlovy Vary, Sokolov, pandemie, dopravní společnost, Dopravní podnik Karlovy Vary, Česko, Karlovarský kraj, městská hromadná doprava, Jan Picka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Města budou kompenzovat ztrátu dopravních podniků vzniklou v důsledku pandemie  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.