Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Starosta Chebu založil petici žádající otevření hraničních přechodů v Aši a na Svatém Kříži

Nejprve se Antonín Jalovec snažil přesvědčit ministra vnitra Hamáčka dopisem, na který dostal zamítavou odpověď. Zamítavé odpovědi ale údajně nedostávají obce a města, která sepsala petice za otevření přechodů. A proto se starosta rozhodl jít také cestou petice.

„Před týdnem mi na mou prosbu o otevření dalších hraničních přechodů do Bavorska pan ministr Hamáček odpověděl, že na to nejsou kapacity. Nyní se ale kupodivu budou otevírat další přechody na severu Čech či v Kraslicích. Prý na základě petic občanů. Tamním to moc přeji, ale situace na hranici s Bavorskem je neúnosná a stát to evidentně nezajímá,“ vysvětluje Antonín Jalovec.

Ten si začíná myslet, že místo kvalifikovaného a odůvodněného rozhodování vyhoví v Praze těm, kdo víc křičí.

„Rozhodl jsem se také ozvat a vytvořil petici požadující otevření hraničních přechodů v Aši a na Svatém Kříži. Podepište ji, prosím! Bude-li podpisů hodně, snad to s vládou pohne, když nenaslouchá logickým argumentům a nevnímá situaci v pohraničí. Karlovarský kraj je nejchudší ze všech a problémy s průchodností hranice jeho obtížnou situaci ještě prohlubují. Bohužel, nic jiného než povyk a stížnosti občanů zřejmě změnu k lepšímu nepřinesou,“ dodal starosta s tím, že petici občané najdou na stránkách e-petice.cz.

V petici za otevření přechodu v Aši nebo Svatém Kříži je důkladně popsána aktuální velmi komplikovaná situace na hraničních přechodech do Bavorska.  Z německé i české strany vznikají mnohakilometrové kolony, které komplikují pendlerům cestu do zaměstnání, zdržují přepravu zboží a zatěžují životní prostředí výfukovými plyny.

„Děje se tak v Pomezí nad Ohří, v Rozvadově i na Folmavě. Zatímco na saské straně hranic, která je z hlediska pendlování za prací méně frekventovaná než hranice s Bavorskem, vláda možnosti překročení hranic rozšiřuje, na bavorsko-českém úseku neúnosnou situaci vůbec neřeší. Otevření aspoň jednoho z přechodů (Aš, Svatý Kříž) by přetíženému Pomezí nad Ohří citelně ulevilo, mnoha pendlerům i dopravcům by pak zkrátilo dojezdové vzdálenosti o desítky kilometrů,“ uvádí  mimo jiné Antonín Jalovec v petici.

Za její sepsání získává starosta Chebu nejen první podpisy, ale i podporu a souhlasné komentáře na facebooku.

„Děkujeme za podporu, pane starosto. Doufám, že hodiny trávené v kolonách brzy skončí, je to psychicky velmi vyčerpávající,“ napsal Michal Krbec z Chebu. Stejný názor má i Renata Purkytová z Chodova: „Jsem pro za otevření přechodů. Na Pomezí je situace neúnosná."

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto facebook.com

Štítky doprava, pendleři, Hamáček, Antonín Jalovec, Cheb, petice, Karlovarský kraj, hraniční přechod, Svatý Kříž, , Jan Hamáček, Bavorsko, Česko, Kraslice, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Starosta Chebu založil petici žádající otevření hraničních přechodů v Aši a na Svatém Kříži  |  Doprava  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.