Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Veterinární správa v Karlových Varech loni udělila 49 pokut, více než o rok dříve

Krajská veterinární správa (KVS) pro Karlovarský kraj udělila loni 49 pokut, více než o rok dříve. Pochybení našli inspektoři KVS u chovatelů i u prodejců potravin v tržnicích a na trzích. V některých oblastech, které spadají pod kontrolní činnost Státní veterinární správy, v loňském roce případů přibylo, zejména kvůli podnětům občanů, řekla novinářům ředitelka krajské veterinární správy Mária Slepičková.

„Za loňský rok KVS zjistila 69 přestupků, z toho jsme pravomocně udělili 49 pokut. Pokuty se týkaly především zanedbání povinnosti očkovat psy proti vzteklině, byly tam drobnější pokuty při zachování hygienických požadavků při prodeji na tržištích. Co se týká nejvyšší pokuty, tak byly uděleny chovatelům skotu, kteří jsou povinni provádět pravidelné zdravotní kontroly na některé nákazy," uvedla Slepičková.

Sankci 75 000 korun tak dostal jeden z chovatelů, který neprováděl testy na tuberkulózu, brucelózu a IBR (infekční bovinní rinotracheitidu). Ačkoli jde o nákazy, které jsou v Česku vymýceny, kvůli obchodování se zeměmi, kde se stále vyskytují, je kontrola zvířat i v ČR stále povinná.

Asi o 50 procent přibylo loni KVS v Karlových Varech případů, kdy pracovníci veterinární správy prověřovali podmínky chovu zvířat, zejména domácích, a to v reakci na podněty občanů.

Podle Slepičkové to ale neznamená, že roste počet případů, kdy inspektoři skutečně zjistí pochybení, většina z podnětů se totiž ukáže jako neopodstatněná. Často jde o řešení sousedských sporů nebo odlišný pohled stěžovatele na to, jak by měla péče o zvířata vypadat. Pokud už kontroly zjistí porušení zákona, jde nejčastěji o špatné životní podmínky domácích zvířat, pobyt ve špinavém, nevyhovujícím prostředí, někdy i nedostatek potravy.

U prodejců potravin na trzích a tržnicích pak inspektoři KVS nejčastěji zjistí nedostatečnou ochranu prodávaných potravin před druhotnou nákazou. V praxi prodejci někdy nebalené potraviny nechávají na pultech volně ložené, prodávají potraviny citlivé na teplotu mimo chladicí zařízení a podobně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, chov, potraviny, Karlovarský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Veterinární správa v Karlových Varech loni udělila 49 pokut, více než o rok dříve  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.