Počasí dnes7 °C, zítra12 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Karlovarský kraj zrušil v úterý zákaz rozdělávání ohňů, trval necelý týden

Zákaz rozdělávání ohňů zrušil v úterý Karlovarský kraj. V regionu platil kvůli horku a suchu od 27. července. O zrušení zákazu, který netrval ani celý týden, rozhodl hejtman Karlovarského kraje Petr Kulhánek (za STAN).

"Vyhlášené období zvýšeného nebezpečí vzniku požárů jsme zrušili na základě doporučení HZS Karlovarského kraje, protože došlo k mírné změně počasí doprovázené srážkami. I nadále bychom ale chtěli požádat naše občany, aby byli při rozdělávání ohňů na volných prostranstvích velmi opatrní," řekl hejtman Petr Kulhánek (za STAN).

Zákaz rozdělávání ohňů trval v kraji necelý týden. O opatření rozhodl hejtman na základě doporučení ředitele krajských hasičů Václava Klemáka. Důvodem bylo vyšší množství venkovních požárů, nedostatek deště a horko. Kromě zákazu rozdělávání ohně na volném prostranství platil také zákaz pálit klestí či používat pyrotechniku.

Během víkendu a pondělí vyjížděli hasiči v kraji k osmi požárům, jednou hořelo v komíně, jednou osobní auto po dopravní nehodě, ostatní požáry byly lesní nebo šlo o trávu. V jednom případě pak hasiči na místě našli ještě hořící táborák. Požár lesa trávy likvidovali hasiči i ve čtvrtek. Hořet začalo u Osvinova na vyhlídkovém místě Křízová hora. Místo bylo zcela nepřístupné pro hasičskou zásahovou techniku, hasiči tak museli natáhnout hadice na vzdálenost zhruba 700 metrů.

Ačkoli v kraji v posledních dnech párkrát lokálně zapršelo, řeky a potoky mají stále vody málo. Nízkou hladinu lze pozorovat zejména na Ohři. V Citicích nad Sokolovem má výška hladiny nyní jen 60 centimetrů, přičemž průměrně v roce je na 117 centimetrech. V karlovarských Drahovicích má Ohře výšku hladiny 36 centimetrů, průměrný stav za celý rok je zde 73 centimetrů.

Karlovarský kraj letos patří mezi regiony, v nichž za poslední měsíce nejméně pršelo. Podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMI) je téměř na všech řekách v kraji stav průtoků označený za sucho. Některé obce s rozšířenou působností začínají zakazovat odběry z povrchových vod, a to hlavně na Karlovarsku a nově i na Sokolovsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky rozdělávání ohňů, požáry, zákaz rozdělávání ohňů, Karlovarský kraj, Petr Kulhánek, Starostové a nezávislí, požár, Ohře, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karlovarský kraj zrušil v úterý zákaz rozdělávání ohňů, trval necelý týden  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.