Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Aš má u ruské banky Sberbank 157 milionů korun, chod města to podle starosty neohorzí

Město Aš na Chebsku má u ruské banky Sberbank, která v ČR zavřela své pobočky, 157 milionů korun na termínovaném vkladu. Na spořícím účtu mu v ní zůstalo necelých 220 tisíc korun. Podle starosty Dalibora Blažka (Místní) má Aš dostatek jiných finančních prostředků, chod města to neohrozí.

Termínovaný vklad město uzavřelo z důvodu zvyšující se inflace na začátku roku na tři měsíce. „Část peněz má město uložené u banky, na které se teď nemůže dostat. Na druhou stranu je to jenom část úspor, dalších asi 167 milionů korun máme uloženo u jiných peněžních ústavů. Neohrožuje to letošní hospodaření ani investiční akce, které máme připravené,“ řekl Blažek.

Peníze uložené u ruské banky chtělo město využít jako úspory na velké investiční akce. Týká se to těch investic, na které město nedostane dotace, například rekonstrukce městského bazénu přibližně za 120 milionů korun. Podle starosty se ale tato akce může odložit. Vedení města očekává, že vypořádání likvidace může trvat několik měsíců i let. Vklad je ze zákona pojištěn do 100 tisíc eur (2,4 milionu korun).

Aš, která má přibližně 13 tisíc obyvatel, v letošním roce hospodaří s příjmy 318,5 milionu a výdaji 491 milionů korun. Do schodku rozpočtu radnice zapojila rezervu z minulých let. Na investice vyčlenila téměř 200 milionů korun. Ašské zastupitelstvo schválilo v roce 2020 úvěr až do výše čerpání 200 milionů korun na financování bytové výstavby a nákupu nemovitostí.

ČNB zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ 28. února. Důvodem bylo zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po ruské invazi na Ukrajinu. Centrální banka současně předběžným opatřením Sberbank CZ zamezila nakládání s aktivy a pasivy, včetně poskytování nových úvěrů a přijímání vkladů.

Rusko zahájilo vojenský útok proti Ukrajině 24. února. U poboček Sberbank v Česku se pak tvořily fronty lidí, kteří chtěli zrušit účet nebo se dotazovali na fungování banky. Sberbank CZ následně oznámila uzavření poboček a zastavení transakcí. Ruská Sberbank, která Sberbank CZ vlastní přes rakouskou Sberbank Europe, oznámila v březnu, že odejde z Evropy.

Peníze měly ve Sberbank CZ i některé další kraje a obce. Například Kraji Vysočina v bance zůstalo 2,4 miliardy korun.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, správa, banky, , banka, Sberbank, Dalibor Blažek, Sberbank CZ, Česko, peníze, okres Cheb, ruská invaze na Ukrajinu, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aš má u ruské banky Sberbank 157 milionů korun, chod města to podle starosty neohorzí  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.