Počasí dnes10 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vzácný nález. Při opravách Myslivny v Ostrově objevili původní kamenné podlahy

V Ostrově na Karlovarsku pokračuje přestavba bývalého hotelu Myslivna za více než 40 milionů korun. Vzniknou tam byty. Několik let nevyužívanou budovu v centru začala stavební firma opravovat v létě, nyní provádí bourací práce. Stavitelé tam odkryli pravděpodobně původní kamenné podlahy ze 17. století, na kterých kdysi stávali koně, informoval ostrovský starosta Jan Bureš (ODS).

V prvním nadzemním podlaží jsme objevili původní kamenné podlahy, o kterých se celkem s jistotou dá předpokládat, že na nich stávali koně princezny Augusty Sibylly. Také se tam objevily kamenné žlaby, ze kterých pili vodu,“ řekl Bureš. „Objekt pochází z přelomu 17. a 18. století, kdy se v Ostrově střídaly rody Sasko-Lauenburští a Bádenští,“ dodal.

Objekt původně sloužil jako hospodářské zázemí panského sídla, přičemž v přízemí východní části byla pravděpodobně konírna. Po pozdějších rozsáhlých úpravách byl využíván jako hostinec, kterému se říkalo U Westfálce.

Podle starosty jsou původní podlahy pro budoucí účel objektu nepoužitelné a budou zakryty. V přízemí se totiž počítá s nebytovými prostory. Kamenné žlaby chce uskladnit v městském lapidáriu.

Myslivna je kulturní památkou, stojí navíc v městské památkové zóně. Vzniknout tam má 13 nadstandardních bytů včetně tří mezonetových. Kromě střechy, která je již po rekonstruci, se opraví vnitřek budovy i fasáda. Do budoucna se počítá také s úpravou okolí.

Letos má město na akci v rozpočtu deset milionů korun, dalších 30 milionů chce investovat příští rok. Na rekonstrukci střechy dala radnice 6,5 milionu, přičemž 1,5 milionu korun pokryla dotace z fondu ministerstva kultury na záchranu objektů v městských památkových zónách.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Kořínek

Štítky Ostrov, Nález, Rekonstrukce, Myslivna, podlaha, Jan Bureš, ODS, Karlovarský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzácný nález. Při opravách Myslivny v Ostrově objevili původní kamenné podlahy  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.