Počasí dnes22 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Česko zasáhnou silné bouřky. Podle meteorologů budou stoupat hladiny řek

Na Česko se opět ženou silné lijáky. Meteorologové vydali výstrahu, která se vztahuje také na Karlovarský kraj. Vydatně by mělo pršet zejména v Ostrově a nejbližším okolí. Kvůli dešti mohou stoupat hladiny některých toků. Varování Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) je v platnosti až do nedělního odpoledne.

„Počasí u nás bude ovlivňovat výšková tlaková níže, která se bude přesouvat z Bavorska přes Alpy nad Itálii a Jaderské moře. V sobotu a v noci na neděli se mohou ojediněle vyskytnout silné bouřky nebo přívalový déšť s úhrny kolem 45 mm během krátké doby. Vzhledem k předchozímu nasycení povodí a dalším lokálním dešťům se mohou na některých říčních profilech vyskytnout 1. stupně povodňové aktivity,“ uvádí ČHMÚ.

Vysoký stupeň nebezpečí platí pro značnou v Karlovarském kraji pro Ostrov na Karlovarsku. Podle předpovědi by mohlo během velmi krátké doby spadnout až 60 milimetrů srážek.

Výstraha před bouřkami a povodní je v platnosti až do nedělních 14 hodin

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě a podobě,“ dodávají meteorologové.

Silné bouřky zasáhly Karlovarský kraj také v minulém týdnu. Kvůli silné bouřce museli hasiči například evakuovat dětský tábor u Aše. 

Krajem se prohanala silná bouře. Hasiči evakuovali dětský tábor u Aše

Karlovarským krajem se prohnala krátká, ale silná bouře, hasiči měli přes osmdesát výjezdů, preventivně evakuovali tábor U Aše. Podle policie byly na některých místech zaplavené silnice a popadané stromy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky počasí, předpověď, víkend, meteorolog, Karlovarský kraj, výstraha, bouřka, Česko, Český hydrometeorologický ústav, Ostrov, Itálie, Bavorsko, Alpy, Jaderské moře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česko zasáhnou silné bouřky. Podle meteorologů budou stoupat hladiny řek  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.