Počasí dnes18 °C, zítra16 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Zámek Valeč má novou expozici fresek ze zaniklého kostela v Doupově

Na státním zámku ve Valči na Karlovarsku dnes zpřístupnili novou expozici fresek ze zaniklého kostela svatého Wolfganga v Doupově. Na tematické expozici doplněné audiovizuálními prvky pracovalo vedení zámku s Fakultou designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity. Pozdně gotické fresky se navrátily do regionu po více než 50 letech.

Výstava fresek je umístěna v bývalém Hubertově sále, který má podobné rozměry jako původní kostel svatého Wolfganga. Fresky jsou představené v instalaci se scénickým nasvícením a zvukem, na které se podílel ateliér multimédií Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara. Návštěvníci mohou sami ovládat několik scén zvuku i nasvícení, stejně jako v zámeckém lapidáriu se sochami Matyáše Bernarda Brauna, na kterém se také podíleli studenti plzeňské fakulty.

„Jeden z režimů připomíná gotiku, vrací kostelu jeho původní nasvícení a atmosféru, je doplněný gotickým chorálem. Další, nazvaný Destrukce, hovoří o jeho údělu, kostel byl zbořen ve vojenském újezdu v Doupově. Pak jsou tady režimy Čtyři roční období," řekl Jan Morávek z ateliéru multimédií.

Příprava expozice stála asi 600.000 korun. Z celkového počtu 25 polí se z doupovského kostela dochovalo jen 22. „Největší část fresek je pašijový cyklus, výjevy ze života Krista. Pak tam máme několik oltářních fresek a velkou nástěnnou fresku svatého Kryštofa s Ježíšem," popsal kastelán valečského zámku Tomáš Petr. Výstava je doplněná dřevěným stropem vytvořeným z prken z blízkého pivovaru.

Pozdně gotické fresky byly sejmuty z doupovského kostela v roce 1967. Původní výzdoba z roku 1513 se zachránila před likvidací kostela i města při vzniku vojenského újezdu Hradiště. Do začátku letošního roku byly fresky součástí expozice na státním hradě Švihov. Nová expozice je součástí běžného návštěvnického okruhu valečského zámku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zámek Valeč

Štítky zámek Valeč, freska, Doupov, expozice, výstava, zámek, kostel, Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara, Kostel svatého Wolfganga, Karlovarský kraj, Valča, Matyáš Bernard Braun, Jan Morávek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek Valeč má novou expozici fresek ze zaniklého kostela v Doupově  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.