Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Pod nebezpečným jezem se v minulosti utopily desítky vodáků, nyní zde nacvičují hasiči

Jez v Radošově na Ohři patřil dlouhé roky mezi jedny z nejzákeřnějších. Po tragédii, kdy se zde utopila teprve šestnáctiletá dívka se rozhodlo Povodí Ohře jednat. Nejdříve přibyly výstražné bójky, později i informační cedule, provazy a úchyty pro záchranáře. Ačkoli vypadá jez na první pohled nenápadně, stále je zde velké riziko. I proto na tomto místě nacvičovali záchranu z vody také hasiči z karlovarské stanice.

„Na jezu v Radošově si hasiči vyzkoušeli pohyb osob i raftu a záchranu z vodního válce, nacvičovali použití všech záchranných prostředků, které mají pro tento typ zásahu k dispozici. Na výcviku se vystřídaly všechny tři sloužící směny. Jez v Radošově je místem, kde hasiči v minulosti několikrát zasahovali u záchrany osoby z vody. Zároveň je místem, kde několik vodáků při sjíždění tohoto jezu, především při zvýšené hladině vody, zaplatilo životem,“ shrnul mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

Přehled nebezpečných jezů můžete najít například na serveru nebezpecnejezy.cz, kde je jich evidováno celkem 151, mezi nimi je i ten radošovský. Podle autorů jez představuje riziko hlavně kvůli tomu, že lidé podcení jeho sílu. Na první pohled totiž vypadá jako snadno sjízdný. Únik z vody navíc komplikuje také to, že je břeh špatně přístupný. Loď je tedy nutné vždy přenášet! 

„Nad jezem po levé straně je varovná cedule, přes řeku jsou varovné bóje, na levém břehu je značka přístaviště, v podjezí jsou ve dvou řadách nad sebou záchytná lana pro plaváčky, levá zeď je osazena zábradlím proti pádu do podjezí a na obou březích jsou házecí podkovy se záchrannými cedulemi. Jez je vybaven kotevními body pro zásah hasičů,“ informuje web.

Velký podíl na tom, že zde nezahynulo více lidí měl i důchodce Jan Čečrle, kterému přezdívají „Strážce jezu“. Díky své pohotové reakci pomohl zachránit na padesátku ohrožených vodáků. Za jeho dobrovolnou činnost jej Karlovarský kraj v roce 2010 ocenil titulem Osobnost roku. V dubnu 2011 si převzal také ocenění Za celoživotní záchranu osob od tehdejšího prezidenta Václava Klause.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS KVK

Štítky hasiči, jez, vodáci, Ohře, Radošov, cvičení, Povodí Ohře (státní podnik), Martin Kasal, Václav Klaus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pod nebezpečným jezem se v minulosti utopily desítky vodáků, nyní zde nacvičují hasiči  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.