Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

K očkování se mohou hlásit i osoby s chronickým onemocněním

Ode dneška se očkovací registrační systém otevřel i dalším lidem. Jde o osoby s chronickým onemocněním. U nich se automaticky předpokládá, že je může postihnout vážnější průběh onemocnění COVID-19. Do centrálního registračního systému se mohou přihlásit pomocí unikátního kódu. Ten získají od svého lékaře.

K očkování se tak nově mohou hlásit lidé například s cukrovkou, onemocněním plic, ledvin, jater nebo srdce. Do kategorie chronicky nemocných se řadí i lidé po transplantaci kostní dřeně nebo orgánů, popřípadě pacienti, kteří jsou na takzvané čekací listině dárců.  

„Ode dneška je na očkování možné registrovat i osoby s chronickým onemocněním, a to na základě posouzení zdravotního stavu ošetřujícím lékařem,“ upřesňuje podmínky registrace ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). 

Podobně jako v jiných státech, i v České republice proběhne očkování chronických pacientů ve dvou fázích. Nejdříve budou očkováni ti, kteří jsou s onemocněním COVID-19 hospitalizováni na jednotkách JIP a ARO. Ostatní lidé na řadu přijdou až s dodáním dalších dávek vakcíny.  

Pro přihlášení do centrálního registru bude potřeba unikátní kód, ten bude mít omezenou platnost do 30. dubna 2021. Kód je určen pouze pacientovi a je zakázané jej předávat nebo sdělovat jakékoli jiné osobě. 

Téměř 1,5 milionu vyočkovaných dávek  

Ke včerejšímu dni bylo v České republice vyočkováno 1,4 milionů dávek vakcíny proti onemocnění COVID-19. Celkem 62 procent jich dostali lidé starších 80 let. Celorepublikově druhou dávku dostalo celkem 385 tisíc lidí.  

Očkování pokračuje i v Karlovaském kraji, zdravotníci dosud použili při očkování 47 004 dávek vakcín proti koronaviru.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky očkování, registrace, ministerstvo, středa, kód, lékař, posudek, ČR, registr, chronické onemocnění, COVID-19, Česko, Jan Blatný, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K očkování se mohou hlásit i osoby s chronickým onemocněním  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.