Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Dnes je Světový den ledvin, lékaři upozorňují na jejich nenahraditelnost

Letošní Světový den ledvin připadá právě na 11. března. Při této příležitosti lékaři upozorňují na nenahraditelnost ledvin a potřebu je chránit. Jejich onemocnění má často netypické a nevýrazné příznaky. Že je něco v nepořádku, nemocný často pozná až ve chvíli, kdy dojde k jejich selhání.

S chronickým onemocnění ledvin se potýkají desítky milionů lidí na celém světě a jejich počet se v posledních pár letech zdvojnásobil. Příznaky onemocnění jsou často nevýrazné a netypické. Patří mezi ně únavnost, dušnost, otoky dolních končetin, nevolnost, bolesti hlavy, svědění nebo křeče. Ledviny při onemocnění ale většinou nebolí, a proto je těžké jejich onemocnění hned poznat. Nemocný často netuší, že je něco v nepořádku. Funkce ledvin se mu poté snižuje až do doby, než dojde k jejich selhání. Při včasném zachycení onemocnění a správném léčení se může pacient selhání ledvin ale vyhnout, nebo ho alespoň výrazně oddálit.

„Zvláštní pozornost by měli věnovat svým ledvinám lidé s vysokým krevním tlakem, cukrovkou, nebo ti, kteří trpí častými infekcemi močového ústrojí,“ uvedl primář Interního oddělení ve znojemské nemocnici Zdeněk Monhart.

Selhání ledvin

Pokud se nemoc včas nezachytí a dojde k selhání ledvin, mají pacienti možnost náhradní léčby. Ve znojemské nemocnici je to například příprava na transplantaci nebo samotná dialýza, což je nejstarší a nejvíce používaný způsob čištění krve.

„Naše pracoviště nabízí pacientům vybrat si buď peritoneální dialýzu, kterou si pacienti mohou provádět sami doma. Nebo poskytujeme dialýzu přímo v hemodialyzační středisku, které funguje již třicet let,” doplnil Monhart.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Nemocnice Znojmo

Štítky nemocnice, den ledvin, ledviny, ledvina, nemoc, pacient

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dnes je Světový den ledvin, lékaři upozorňují na jejich nenahraditelnost  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.