Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Na Česko udeří silné mrazy, rtuť teploměru klesne až k minus dvanácti stupňům

Meteorologové varují před velmi silnými mrazy, které v nadcházejících dnech zasáhnou celé Česko. V noci na středu mohou klesat teploty až k dvanácti stupňům pod nulou, na horách ještě níže, ojediněle až k mínus dvaceti stupňům. Do střední Evropy bude proudit studený vzduch od severu.

V dalších dnech budou podle meteorologů počasí ovlivňovat silné mrazy, které do Evropy přinese jev zvaný Bestie z východu. Pojem označuje velmi chladné počasí, které doprovází arktický vzduch. Dochází k němu poté, co se nad Skandinávií a Arktidou zvýší tlak a díky němu se rozpohybuje studený vzduch z východu a severovýchodu do západní a střední Evropy

„Tento týden bude mrazivý a před silným mrazem varuje i dnešní výstraha. V přílivu studeného vzduchu budou teploty v noci na středu klesat až k -12 stupňům Celsia. Během čtvrtka se začne od severozápadu s přílivem arktického vzduchu zase ochlazovat. Ve čtvrtek večer teploty na celém území klesnou na -12 °C​ a ojediněle se mohou dostat k i -20°C. Silné mrazy potrvají minumálně do poloviny února,“ uvedl meteorolog Janek Doležal.

Podle meteorologů hrozí nebezpečí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. Doporučuje se chránit se teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku.

Výstraha před nízkými teplotami platí od dnešního pozdního večera do čtvrtečního odpoledne.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky počasí, mrazy, ČHMÚ, výstraha, Česko, mráz, střední Evropa, Evropa, Skandinávie, Arktida

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Česko udeří silné mrazy, rtuť teploměru klesne až k minus dvanácti stupňům  |  Zprávy  |  Karlovarská Drbna - zprávy z Karlových Varů a Karlovarského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.